Ovi simptomi ukazuju na manjak joda u organizmu

jod, Shutterstock 331146203

Jod je element u tragovima koji je ključan za mnoge životne funkcije zato što sudjeluje u proizvodnji hormona štitnjače - glavne energetske žlijezde koja regulira rad svih tjelesnih stanica.

Jod je bitan i za rad imunološkog sustava te za trudnoću.Neka istraživanja pokazala su da je u trudnoći dovoljna količina joda važna za normalan kvocijent inteligencije djeteta.

Jod također ima antibakterijsko, antivirusno i antigljivično djelovanje, pa se koristi kao antiseptik i dezificijens.

Nažalost, trećini svjetske populacije prijeti rizik od manjka joda, a najkritičnija skupina su:

  • Trudnice.
  • Oni koji žive u zemljama gdje sol sadrži jako malo joda.
  • Osobe koje ne jedu sol.
  • Vegetarijanci i vegani.

Guša ili povećanje štitnjače među najčešćim je simptomima nedostatka joda, a pripisuje se manjku joda u prehrani. Nedostatak joda s vremenom može dovesti do hipotireoze (smanjenog lučenja hormona štitnjače), ali i hipertireoze (pretjerane aktivnosti štitne žlijezde). Manjak ovog minerala može uzrokovati neugodne, a ponekad i ozbiljne simptome.

Bolesti štitnjače - simptomi, uzroci i liječenje

Simptomi manjka joda

Oticanje vrata: Oticanje prednjeg dijela vrata je uobičajen simptom manjka joda.

Debljanje: Manjak joda usporava rad metabolizma i potiče tijelo da pretvara hranu u masno tkivo umjesto da ju troši za energiju. To može dovesti do neplaniranog debljanja.

Umor i osjećaj slabosti: Ovo su simptomi koji mogu upućivati na na manjak joda u organizmu. Organizmu nedostaje minerala za energiju.

Gubitak kose: Hormoni pomažu rastu kose, a manjak joda može usporiti regeneraciju folikula.

Suha koža: Jod također sudjeluje u regeneraciji stanica kože pa njegov manjak može dovesti do problema sa kožom.

Poteškoće sa memorijom: Jedna je studija (provedena nad 1000 odraslih osoba) zaključila kako osobe kod kojih je razina hormona štitnjače viša postižu puno bolje rezultate na testovima memorije.

Zašto je peršin dobar za zdravlje?

Zdrave i ukusne zamjene za sol

Najbolji su prirodni izvori joda morska riba i plodovi mora (npr. rakovi, školjke) kao i morske alge te jaja, mlijeko i mliječni proizvodi (sir, jogurt). Joda ima i u jagodama, zelenom lisnatom povrću, krumpiru i integralnim (cjelovitim) žitaricama.

A. A.

Foto: Shutterstock

 Prati nas na Viber Public Chatu!