Povišeni testosteroni povećavaju rizik od srčanih bolesti kod seniora

Srce, pacijent, doktor

Stariji muškarci s povišenom razinom testosterona su izloženi većem riziku od srčanog udara ili drugih kardiovaskularnih problema tijekom budućih godina života. Pokazali su to rezultati istraživanja objavljeni na godišnjem okupljanju američkih kardiologa u San Diegu.

k"Jedan dio populacije upotrebljava testosteronske dodatke prehrani za tretiranje različitih medicinskih problema. Oni uključuju nedostatak seksualne želje i poremećaje raspoloženja koji nisu opasni po život. Međutim, ovi se muškarci nesvjesno izlažu opasnosti od kardiovaskularnih bolesti", izjavila je dr. Kristen Sueoka, autorica istraživanja sa Sveučilišta California iz San Francisca.

U istraživanju je sudjelovalo 697 muškaraca u dobi od 65 ili više godina. Tijekom četverogodišnjeg istraživanja kod 100 muškaraca (oko 14 posto) su se pojavili koronarni problemi, pogotovo srčani udar. Nakon što su znanstvenici u obzir uzeli i druge faktore koji pridonose srčanim bolestima, poput povišenog kolesterola, znanstvenici su otkrili da je povišena razina testosterona povezana s povećanim rizikom od koronarne bolesti.

"Ostala važna mjerenja testosterona i proteina (globulin vezan za seksualne hormone) također su pokazala blisku vezu između testosterona i koronarne bolesti srca. Spomenuto ćemo mjerenje testosterona jednog dana zasigurno koristiti za detektiranje muškaraca sklonijih razvoju srčanih bolesti. Međutim, za sada treba naglasiti da su potrebna dodatna istraživanja koja će sa sigurnošću potvrditi kako povišena razina testosterona uistinu predstavlja faktor rizika za bolesti srca“, zaključila je dr. Kristen Sueoka.


K. R.

 Prati nas na Viber Public Chatu!