Puls predviđa rizik od srčanog udara!

srce-puls1

Studije pokazuju da Broj otkucaja srca u stanju mirovanja može predvidjeti rizik od srčanog udara kod žena koje su prošle menopauzu, pokazale su studije.

Puls kod žena u stanju mirovanja ukazuje na opasnost od dobivanja srčanog udara, neovisno o ostalim rizičnim faktorima, poput pušenja i konzumiranja alkohola, kažu stručnjaci.

PulsTim znanstvenika analizirao je podatke 129,135 žena koje su prošle menopauzu i koje nisu imale povijest srčanih bolesti. Njihov puls izmjeren je na početku istraživanja, koje je trajalo osam godina. Stručnjaci su ustanovili kako je kod žena s bržim pulsom – oko 75 otkucaja u minuti – bila veća šansa za dobivanje srčanog udara, nego kod žena čiji je puls u prosjeku iznosio 62 otkucaja po minuti.  

Veza pulsa i srčanog udara pritom je bila jednako jaka, neovisno o ostalim rizičnim faktorima.  Na nju nisu utjecali fizička aktivnost, dijabetes, visoki krvni tlak niti povišeni kolesterol,kaže autorica studije  Judith Hsia, profesorica na sveučilištu George Washington University School of Medicine i viši direktor kliničkih istraživanja farmaceutske tvrtke AstraZeneca.

Čak i nakon uzimanja u obzir čimbenika poput nervoze, depresije, nikotina, alkohola i tjelesne zaključak je ostao isti. Žene s povišenim brojem otkucaja srca u minuti i dalje su bile u većoj opasnosti od dobivanja srčanog udara.  Povezanost pulsa u stanju mirovanja i rizika od koronarnih oboljenja pokazala se jačom kod ženskih osoba mlađih od 65 godina, nego kod onih starijih od 65 godina.  

SrcePodake potrebne za istraživanje osigurala je udruga Women's Health Initiative. Žene koje su imale povijest srčanih i moždanih udara ili ozbiljnijih oboljenja, bile su isključene iz istraživanja. Broj otkucaja srca u minuti ispitanicama je mjeren nakon što su pet minuta sjedila u "miru i tišini" u prostoriji.

Iako se procjena rizika od srčanih oboljenja inače temelji na dubljim i skupljim metodama i analizama, Hsia i kolege smatraju da je "jednostavno mjerenje pulsa izvrstan pokazatelj rizika obolijevanja od srčanog (ali ne i moždanog) udara kod žena koje su prošle menopauzu.  

Ova veza slabija je nego veza udara i pušenja ili dijabetesa, ali je dovoljno značajna za daljnja klinička istraživanja.  

D. Šorgić

 Prati nas na Viber Public Chatu!