Šafran može spriječiti sljepoću!

oko, kapi za oci

Istraživanje je pokazalo kako šafran, koji juhe, paprikaše i rižu boji u karakterističnu žutu boju, pomaže očuvati vid.

Rezultati stručnjaka Sveučilišta u Sydneyju je pokazalo kako ovaj začin umanjuje djelovanje makularne degeneracije oka povezane sa starenjem, koja je najčešći uzrok sljepoće starijih.

Istraživanje u Italiji, gdje se šafran naširoko kultivira, uključilo je 25 umirovljenike sa senilnom makularnom degeneracijom oka koji su uzimali pilulu sa šafranom kroz razdoblje od tri mjeseca. Sljedeća su tri mjeseca uzimali placebo. Druga je skupina također uzimala obje vrste pilula ali obrnutim redoslijedom.

"Svi su bolesnici doživjeli poboljšanje vida dok su uzimali pilulu sa šafranom, no kada su ju prestali uzimati, učinak je brzo nestao", komentirala je profesorica Silvia Bisti sa Sveučilišta u Sydneyju.

Kemijsko djelovanje šafrana je prilično složeno. Poznat je po svojim antioksidacijskim karakteristikama, ali nitko do sada nije istražio njegove učinke na vid.

Voditeljica istraživanja Bisti vjeruje kako šafran utječe na količinu masnoće uskladištene u oku, zbog čega su stanice "otpornije i čvršće".

Ovaj se začin koristi u tradicionalnoj medicini za kancerogene tumore i depresiju jer njegova svojstva podupiru protok kisika i sprječavaju staničnu smrt.

Sljedeći korak istraživača jest ustanoviti idealnu dozu.

Karakterističnog okusa, "kralj začina" šafran se upotrebljava kao dodatak juhama, riži, ribljim paprikašima, juhama od povrća ili jelima na bazi morskih plodova. Također je poznat kao najskuplji začin na svijetu jer ima kratku sezonu cvata (samo tri tjedna u godini), a sam proces proizvodnje začina je mukotrpan.

K. Horvat

 Prati nas na Viber Public Chatu!