Starije žene i mlađi muškarci - ubojita kombinacija?

par, muskarac i zena, kauc, zagrljaj

Stručnjaci upozoravaju kako žene s mlađim muževima i partnerima potencijalno imaju kraći životni vijek. S druge strane, muškarci koji ožene znatno mlađe žene žive dulje.

ParStručnjaci kažu da cougarsice – žene u 30-ima i 40-ima koje izlaze sa znatno mlađim muškarcima - smatraju kako će uz mlađeg ljubavnika dulje ostati mlade, no istina je zapravo drugačija.

No, unatoč popularizaciji ovakvih veza od strane poznatih osoba, stručnjaci tvrde kako se cougarsice i da suočavaju s društvenim pritiskom zbog mlađih partnera.

Rezultati studije pokazali su kako žena čiji je partner sedam godina mlađi, ima 20 posto veće šanse od prijevremene smrti.

"Što je veća razlika u godinama, to je kraći očekivani životni vijek žene", kaže Sven Drefahl, sociolog s njemačkog instituta za demografska istraživanja Max Planck, koji je sudjelovao u studiji.

“Najbolji izbor koji žena može napraviti jest udati se za čovjeka svoje dobi", dodaje. Studija je koristila statistike dva milijuna danskih parova, a rezultati su također pokazali kako muškarci koji se žene mlađim ženama žive dulje.

ŽenaRizik smrtnosti za muškarca koji je sedam do devet godina stariji od žene smanjen je za 11 posto u usporedbi s parovima gdje su oba partnera iste dobi, navodi se u istraživanju.

Doktor Drefahl vjeruje kako mlađi muškarac starijim ženama donosi više stresa, jer takvom vezom krše društvene norme, te su ponekad izvrgnute sankcijama. Smatra ih se izopćenicama i primaju manje društvene podrške što rezultira stresnijim životom, slabijim zdravljem, i na kraju, pojačanim mortalitetom.

Studija je objavljena u časopisu Demography.


D. Šorgić

 Prati nas na Viber Public Chatu!