Što nokti govore o vašem zdravlju?

Nokti

Vjerojatno trošite više vremena na rezanje, njegu kremama i lakiranje noktiju, nego što ih gledate. A to znači da vam mogu promaknuti točkice, diskoloracija ili crte koje se javljaju na noktima, a koje mogu značiti da je vaše zdravlje narušeno.

Iako je uvijek najbolje posjetiti liječnika koji će vam dati točnu dijagnozu, i sami možete primijetiti kada s vašim noktima nešto nije u redi i možda na vrijeme uočiti tegobu. Stoga uklonite lak i bacite pogled na svoje nokte!

Blijedi nokti

Ako vaši nokti izgledaju blijedo i nedostaje im uobičajena boja, možda ste anemični. Niska razina željeza u krvi, koja karakterizira anemiju, može značiti i nedovoljno kisika u krvi zbog čega koža i tkivo izgledaju blijedo. No, blijedi nokti mogu biti i rani znakovi dijabetesa ili bolesti jetre, a obje ove bolesti slabe cirkulaciju krvi.

Žuti ili zadebljani nokti

Zadebljani nokti, sa ili bez žućkastog tona karakteristični su za gljivičnu infekciju koja se može proširiti na cijelo područje nokta. Ako i sami imate problema s gljivicama, posjetite liječnika koji će vas savjetovati o najboljem mogućem rješenju, a također, više o gljivicama pročitajte ovdje!

Tamne crte/linije na noktu

Melanom ne nastaje samo na koži, već može zahvatiti i nokat. Tamno smeđe ili crne vertikalne linije na noktu nikada nemojte ignorirati jer mogu biti znak melanoma, koji je potrebno rano otkriti i liječiti. Stoga se povremeno odrecite manikure i ostavite nokte u prirodnoj boji kako biste ih mogli pregledati.

Krhki i tanki nokti

Kada slomite nokat, osjećaj sigurno nije ugodan, no ako vaši nokti pucaju na najmanji dodir možda nešto nije u redu s radom vaše štitnjače. Ova žlijezda pomaže regulirati metabolizam, energiju i rast, a bolest štitnjače vodi gubitku kose, krhkim i lomljivim noktima i uzrokuje slab rast noktiju.

Plavi nokti

U licu poplavite kada vam nedostaje zraka, a vaši nokti reagiraju na isti način. Plava boja noktiju znači da vaši nokti ne dobivaju dovoljno kisika. Razlog može biti bolest dišnog sustava ili Raynaudov sindrom - periferna arterijska bolest, ali isto tako kod nekih osoba cirkulacija je jednostavno lošija, posebno kada vladaju zimske, niske temperature. Ipak, ako su vaši nokti kontinuirano plavi, potražite savjet liječnika.

D.Š.

 Prati nas na Viber Public Chatu!