Tjeskoba i depresija pogoršavaju srčane tegobe

Tuga, tjeskoba, muskarac

Nizozemski su stručnjaci pokazali kako su srčani bolesnici s osobnošću tipa D tri puta izloženiji povećanom riziku srčanog udara, zastoja srca ili drugih tegoba ovog vitalnog organa u odnosu na srčane bolesnike s drugačijom osobnosti.

Za razliku od osoba tipa A, koje imaju natjecateljski duh, koncentriraju se na postignuća, žustrino, ali i neprijatnost, osobe tipa D su podložne tjeskobi, iritaciji i depresivnom raspoloženju. One ujedno skrivaju svoje prave osjećaje i misli jer se boje negodovanja okoline, objasnila je dr. Viola Spek, istraživačica Sveučilišta u Tiburgu.

Za potrebe istraživanja, njen je tim analizirao podatke gotovo 50 istraživanja s više od 6000 srčanih bolesnika. Podrobnijim uvidom ustanovljeno je kako su osobe s osobnošću tipa D tri puta izloženije riziku srčanog zastoja, transplantacije srca, srčanog udara, angioplastike, srčane premosnice ili smrti u odnosu na druge tipove osobnosti. Jednako tako su zaključili kako su ovi pacijenti tri puta skloniji razvijanju psiholoških problema, npr. kliničke depresije, tjeskobe i lošeg mentalnog zdravlja.

Istraživači tvrde kako bi probir srčanih bolesnika za crte osobnosti mogao liječnicima dati priliku za intervencijom u ranoj fazi dok bi psihološko ili bihevioralno savjetovanje možda moglo poboljšati rezultate liječenja.

Iako im pravi razlog povišenog rizika kod ovih osoba nije u potpunosti jasan, znanstvenici tvrde kako osobe tipa D drugačije reagiraju na stres: imaju povećanu količinu hormona stresa kortizola u krvi, a on je povećan s većom upalom. S obzirom da su ovakve osobe zatvorenije, nisu sklone redovitim sistematskim pregledima i ne komuniciraju lako s liječnicima ili okolinom o svojim tegobama.

Istraživanje je objavljeno u časopisu Circulation: Cardiovascular Quality and Outcomes.

K. Horvat

 Prati nas na Viber Public Chatu!