Uz ugodne misli nema boli

dijete-obitelj-bozic-sreca

Osjećaj ili raspoloženje može promijeniti način na koji reagiramo na bol jer su oni međusobno povezani. Koncentrirajte se na ugodne prizore ili sjećanja i ublažit ćete bolni podražaj.

Vrijeme je cijepljenja protiv gripe. Želite se zaštititi, ali nikako se ne možete primorati i posjetiti liječnika jer se bojite uboda igle. Strah od jednog malog uboda stostruko je jači od mogućnosti sezonske gripe i bježat ćete od ordinacije kao vrag od tamjana. Više se ne morate bojati jer su stručnjaci ustanovili kako razmišljanje o ugodnom prizoru može ublažiti bol.

Negativne i pozitivne emocije neposredno utječu na bol, tvrde stručnjaci Sveučilišta u Montrealu. Ako se koncentrirate na nešto pozitivno i ugodno, primjerice vašu omiljenu pjesmu, neku lijepu uspomenu, supružnika ili djecu, možete promijeniti način na koji reagirate na bolni podražaj pri cijepljenju.

obitelj"Osjećaj ili raspoloženje može promijeniti način na koji reagiramo na bol jer su oni međusobno povezani. Naši su pokusi pokazali kako mozak percipira bol i kako se ona pojačava kada se poveže s negativnim osjećajima", tvrdi Mathieu Roy, čelnik istraživanja.

Trinaestero ispitanika bilo je izloženo blago bolnim električnim šokovima koji su uzrokovali trzanje koljena. Prikazane su im fotografije s ugodnim prizorima (aktivnosti s ljetovanja) ili pak neutralnim (knjiga) i neugodnim prizorima (opaki medvjed). U isto vrijeme su im stručnjaci mjerili reakcije mozga magnetnom rezonancom.

"Gledanje neugodnih fotografija izazvalo je jaču bol kada su ispitanici izoženi elektrošokovima, za razliku od ugodnih prizora", zaključio je čelnih studije Roy.

Rezultati službeno dokazuju kako raspoloženje kontrolira naš osjet boli, a nastavljaju se na Royevu prethodnu studiju u kojoj je dokazao kako ugodna glazba također može umanjiti bol.

Ovo je istraživanje pokazalo kako ne trebamo uvijek lijekove kako bismo ublažili simptome blage boli. Sve što trebamo napraviti jest posegnuti u svoje sjećanje ili maštu i bol će nestati.

K. Horvat

 Prati nas na Viber Public Chatu!