Vitamin A - lijek za makularnu degeneraciju oka?

vitamini, tablete, dodaci prehrani

Senilna makularna degeneracija oka je najčešći uzrok sljepoće osoba starijih od 50 godina, a problem je za čak 30 milijuna osoba diljem svijeta. Ova je degenerativna bolest povezana sa starenjem, obilježava ju istrošenost dijela oka odgovornog za centralnu vidnu oštrinu, te se dijeli na suhu i mokru degeneraciju.

U početnom stadiju, senilna makularna degeneracija oka pogađa centralni vid, koji je neophodan kod svakodnevnih aktivnosti kao što su čitanje, vožnja automobila ili gledanje televizije. Ravne linije stepenica ili ruba vratiju bolesniku postanu valovite, otežavajući kretanje.

Američki bi liječnici uskoro mogli ponuditi odgovor za ovu tegobu – lijek koji se temelji na vitaminu A. Istraživanja lijeka fenretinida, koji je prepolovio napredovanje senilne makularne degeneracije oka, ponudila su nadu mnogim bolesnicima diljem svijeta. Stručnjaci su se koncentrirali na najčešći oblik bolesti, suhu makularnu degeneraciju oka, za koju trenutno nema lijeka.

Ako vam je vitamin A poznat u kontekstu očiju, to sigurno nije slučajno. Koliko ste puta čuli kako će vam od jedenja mrkve oči biti zdrave? U pozadini ovog savjeta naših baka leži upravo – vitamin A!

Stručnjaci Medicinskog fakulteta Sveučilišta u New Yorku su u svoju studiju uključili 250 osoba sa suhom senilnom makularnom degeneracijom oka koji su uzimali ili tabletu fenretinida ili placeba svakodnevno.

Nakon godine dana, ispitanici koji su uzimali najveću dozu ovog lijeka uspjeli su zaustaviti narušavanje vida. "Dok lijek nije uspio zaustaviti odumiranje oštećenih stanica, zaštitio je one zdrave. Iako je istraživanje još u preliminarnoj fazi, nudi običavajuće rezultate liječenja za ovu bolest", tvrdi dr. Jason Slakter, voditelj studije.

Sljedeći je korak provesti veće istraživanje krajem sljedeće godine, a ako se lijek pokaže uspješnim, mogao bi se naći u ljekarnama do 2015. godine.

K. Horvat

 Prati nas na Viber Public Chatu!