Astaksantin štiti kožu od sunca i dulje održava preplanulost

Astaksantin tablete kapsule vitamini lijekovi lijecenje suplementi shutterstock 186586259

Dodaci prehrani koji povećavaju otpornost kože na sunce mnogima su se pokazali idealnim “pojačanjem” kozmetičke zaštite od UV zraka.

Među takvim suplementima najpoznatiji je beta-karoten, no sve više nadmašuje ga njegov “rođak” astaksantin koji također pripada skupini karotenoida. Riječ je o prirodnim pigmentima koji su snažni antioksidansi, što znači da štite stanice od oštećenja i djeluju protuupalno.

Dokazano je da se uzimanjem karotenoida 4-12 tjedana prije izlaganja suncu može smanjiti pojava alergije na sunce kao i oštećenje kože od ultraljubičastog zračenja, te dulje zadržati preplanuli ten, a novija istraživanja pokazala su da astaksantin ima čak 40 puta snažniji učinak od beta-karotena.

Smatra se da astaksantin odlično sprečava takozvano fotostarenje odnosno pojavu bora i hiperpigmentacija koje su izazvane izlaganjem suncu, a neke studije pokazale su i da astaksantin smanjuje rizik od zloćudnih bolesti kože uzrokovanih ultraljubičastim zračenjem.

Top 10 savjeta ljekarnika za zdravo uživanje u suncu

Nutricionisti navode da je najbolji prirodni izvor astaksantina mikroalga Haematococcus pluvialis. Ona u svojim stanicama sadrži više od 80% astaksantina, a brzo se razmnožava, pa se uzgaja za industrijsku proizvodnju pripravaka od astaksantina. Ovaj crveni pigment prirodno se nalazi i u nekim biljkama, a daje boju i lososu te ljuskarima poput škampa i jastoga.

Osim što pruža “unutarnju” zaštitu od sunca, istraživanja su pokazala da astaksantin jača imunitet, čuva vid, štiti od srčanožilnih i degenerativnih bolesti, pomaže kod gastritisa i čira na želucu te olakšava mršavljenje.

Na tržištu je astaksantin dostupan najčešće u obliku tableta ili kapsula koje se uzimaju kao dodaci prehrani (najbolje je savjetovati se o tome s liječnikom i ljekarnikom), a sve više astaksantin se koristi i u proizvodnji kozmetike.     

I.V.

Foto: Shutterstock

 Prati nas na Viber Public Chatu!