Bol: muči vas išijas?

bol u ledima

Išijas (lumboischijalgija) se odnosi na najduži živac u ljudskom tijelu koji je debeo poput palca.

Sastavljen je od pet manjih živaca i rasprostire se od donjeg dijela kralježnice, stražnjicom i stražnjom nogom sve do stopala. Bilo što što na njega stvara pritisak ili ga iritira može uzrokovati bol. Ona započinje u donjem dijelu leđa i širi se, a može biti prisutna u potkoljenici ili list, gdje je najizraženija. Osobe imaju poteškoća sa savijanjem noge u koljenu, a bol se čak može javiti i u drugoj nozi., pa se vratiti u izvorišnu.

Išijas može uzrokovati blage bolove koji se mogu držati pod kontrolom uzimanjem analgetika, i utrnulost, međutim, bolovi mogu postati izrazito jaki i vezati bolesnika za dom danima.

Oba su spola podjednako pogođena išijasom, neovisno o težini, iako gojaznost može zakomplicirati ovo bolno stanje. U pravilu bolesnici vode sjedilački život ili su cijeli radni dan za stolom i računalom. Sjedeći položaj tjera zdjelicu na savijanje unatrag, što rasteže određene mišiće donjeg dijela leđa i stvara pritisak na druge. Čak ni mlađa dob nije prepreka za išijas – osobe u 20-ima mogu vrlo lako osjetiti bolove duž noge, jednako kao i 50-godišnjaci.

Osam ili više sati dnevno provedenih za računalom, malo vremena koje ulažemo u brigu o svom tijelu i nezavidna razina tjelesne aktivnosti "odgovorni" su za ovaj trend.

U pravilu se išijas sam od sebe poboljša i simptomi se ublaže i nestanu nakon nekoliko dana. Analgetici i ledeni oblozi bi vam trebali pomoći utupiti bol i ukloniti ju kroz tjedan dana. Ako ju i dalje osjećate nakon tog vremena, obratite se stručnjaku kako biste saznali pravi uzrok.

Ponekad, jednostavne i svakodnevne navike mogu utjecati na neočekivani razvoj boli u tijelu. Tako, primjerice, nošenje novčanika u stražnjem džepu može izazvati išijas – novčanik može utjecati na položaj kralježnice, te tako prouzročiti napetost u mišićima i bol u donjem dijelu leđa, stražnjici ili pak nozi.

Također, bol u leđima može biti rezultat krivog načina podizanja teških predmeta. Najčešće se sagnemo i savinemo leđa unaprijed kada podižemo nešto teško, te zatim ispravimo leđa unatrag kada se dižemo. Zbog ovog pokreta mišići leđa preuzmu težinu.

Pravilni položaj pri podizanju teških predmeta je sasvim drugačiji. Sagnite se u čučanj, a leđa držite ravnima. Rukama podignite predmet i podignite ga mišićima nogu tako da ispravite koljena i kukove.

U 80 posto slučajeva radi se o mehaničkom problemu – pritisku na mišiće i grčevima zbog "trošenja tijela".

Stručnjaci ističu učinkovitost kombinacije akupunkture, koja trenutno ublažava bol, i osteopatije, koja opušta mišiće donjeg dijela leđa i poravnava kralježnicu.

I sami možete poduzeti jednostavne korake kako biste spriječili simptome išijasa. Istežite se svakodnevno, trudite se baviti nekim sportom barem dva puta tjedno i više se krećite. Hodanje i plivanje će prirodno učvrstiti mišiće leđa, stražnjice i nogu, te ih tako pripremiti za bolje "suočavanje" s mehaničkim stresom.

Važni su položaji tijela pri sjedenju, stajanju i ležanju – ako dugo vremena stojite, držite glavu ravno ispred sebe, a leđa uspravno. Težinu tijela jednako rasporedite na obje noge, koje bi također trebale biti ravne.

Kada sjedite, uspravite se i poduprite donji dio leđa malim jastukom. Ovo je posebno važno za osobe koji cijeli dan provedu u redu, a nemaju ergonomske stole koji se brinu za njihovu kralježnicu.

Kukovi bi trebali biti malo povišeniji u odnosu na koljena jer ćete tako kralježnici omogućiti njenu prirodnu zakrivljenost, a živci će se moći "kretati" – neće biti sputani i pritisnuti.

K. Horvat

 Prati nas na Viber Public Chatu!