Cigarete i alkohol odgovorni za migrene tinejdžera

tinejdzerica, djevojke, glavobolja

Alkohol, kaval i cigarete nalaze se u pozadini migrena tinejdžera, ustanovili su njemački istraživači.

Prethodnim je studijama zaključeno kako su glavobolje najčešća zdravstvena tegoba tinejdžera, a procjenjuje se kako između pet i 15 posto pati od migrena, dok između 15 i 25 posto pati od tenzijskih glavobolja.

Njemački su stručnjaci analizirali zdravstvene podatke preko 1.200 učenika starih od 14 do 20 godina. Koncentrirali su se na razlučivanje karakteristika i simptoma glavobolja i migrena, a učenici su također odgovorili na pitanja o svom stilu života, npr. koliko alkohola ili kave konzumiraju, te puše li cigarete.

Čak je 83 posto tinejdžera barem jednom imalo glavobolju unatrag šest mjeseci, dok je deset posto izjavilo kako su imali migrenu; 49 posto je patilo od tenzijskih glavobolja, a 20 posto je imalo kombinaciju migrene i tenzijske glavobolje. Konzumacija alkohola bila je prilično raširena među učenicima: 38,5 posto je pilo pivo, 17 posto vino, a 25 posto koktele barem jednom tjedno. Zanimljivo, 73 posto mladih ispitanika nikada nije pušilo, a 43 posto nije pilo kavu.

Autori studije ustanovili su kako je velika konzumacija alkohola, kave, pušenje te nedostatak tjelesne aktivnosti znatno povezan s pojavom migrena i tenzijskih glavobolja, posebno ispijanje kave i manjak tjelovježbe.

"Naše je istraživanje potvrdilo kako bi tinejdžeri koji pate od bilo kakvog oblika glavobolje mogli imati koristi od redovite tjelesne aktivnosti i male konzumacije alkoholnih pića. Smanjena konzumacija kave bi se također trebala preporučiti tinejdžerima koji imaju migrene", objasnila je dr. Astrid Milde-Busch, sa Sveučilišta Ludwig-Maximilian u München.

Rezultati njemačke studije idu ruku pod ruku uz nedavno objavljeno norveško istraživanje koje je pokazalo kako su preteški tinejdžeri 40 posto skloniji migrenama, a taj se rizik povećava na 50 posto ako puše. Autor istraživanja John-Anker Zwart ističe kako bi liječenje i prevencija glavobolja i migrena kod tinejdžera možda trebali uključivati nadziranje zdravih navika, kao što su vježbanje, zdrava hrana i prestanak pušenja jer bi se tako smanjila pojava migrena u ovoj populaciji.

K. Horvat

 Prati nas na Viber Public Chatu!