Fibromijalgija se pogoršava za vrijeme menstruacije

bol u trbuhu, mjehur, jajnici

Simptomi sindroma iritabilnog crijeva, fibromijalgije i intersticijskog cistitisa (kronična nebakterijska upala mjehura) pogoršavaju se kod nekih žena neposredno prije i za vrijeme menstruacije, pokazalo je istraživanje.

Sve tri tegobe spadaju u područje autonomnog živčanog sustava, tj. ne možemo ih svjesno kontrolirati.

"S obzirom da drugi autoimuni poremećaji, poput migrene i nesvjestice, imaju menstrualne varijacije, postavili smo tezu kako i ova stanja imaju varijacije", objasnio je profesor neurologije Thomas Chelimsky sa Sveučilišta Case Western Reserve u Clevelandu.

Sindrom iritabilnog crijeva je karakteriziran abdominalnom boli, zatvorom, nadimanjem i proljevom, dok je fibromijalgija bolni sindrom koji uključuje bolne mišiće, ligamente i tetive, praćene umorom. Intersticijski cistitis je rezultat ponavljajuće nelagode ili boli u mjehuru i okolnom području zdjelice. Simptomi mogu varirati od slučaja do slučaja, a uglavnom uključuju pritisak, osjetljivost, nelagodu ili intenzivnu bol u mjehuru i okolnom području, iznenadan poriv za mokrenjem, čestu potrebu za uriniranjem i sl.

Sve tri tegobe u većoj mjeri pogađaju žene nego muškarce, a stres i tjeskoba mogu pogoršati simptome, tvrde stručnjaci.

Oni su u svoje istraživanje uključili 79 ispitanica sa sindromom iritabilnog crijeva, 77 žena s fibromijalgijom i 129 ispitanica s intersticijskim cistitisom, koje su ispunile upitnik o stupnju ozbiljnosti svojih problema kroz cijeli mjesec.

Ukupno je 25 posto ispitanica sa sindromom iritabilnog crijeva, 18 posto s fibromijalgijom i devet posto s intersticijskim cistitisom primijetilo pogoršanje svojih simptome neposredno prije i za vrijeme menstruacije.

Voditelj istraživanja Chelimsky smatra kako je fluktuacija razine hormona odgovorna za izraženije simptome u tom dijelu ciklusa.

"Estrogen djeluje tako što sprječava bol. Neposredno prije mjesečnice, njegova je razina najniža i ostaje niskom za vrijeme menstruacije", objasnio je Chelimsky.

Također, 15 posto ispitanica je prijavilo pogoršanje simptoma u menopauzi – još jednom slučaju kada opada razina hormona estrogena.

"Ovo istraživanje potvrđuje klinički dojam koji su liječnici stekli kroz godine, a to je da fluktuacija hormona igra bitnu ulogu u pogoršanju simptoma", komentirao je doktor Nathan Wei, klinički direktor Centra za artritis i osteoporozu u Marylandu.

Kako bi ublažile simptome boli, stručnjaci nužno ne savjetuju uzimanje kontracepcijskih pilula. "Ako imate bolne mjesečnice, uključite se u program tjelovježbe. Istraživanja su pokazala da je ovo najbolja stvar za poboljšanje simptoma", zaključio je čelnik studije Chelimsky.

K. Horvat

 Prati nas na Viber Public Chatu!