Kava usporava napredovanje hepatitisa C

kava-kofein-kolac1

Pacijenti koji boluju od kroničnog hepatitisa C i imaju napredni stupanj bolesne jetre, imali su 53 posto manje šanse za daljnjim oštećenjem jetre nakon što su pili tri ili više šalica kave dnevno.

Istraživanje je uključivalo 766 pacijenata koji su zaraženi hepatitisom C i imaju znatno oštećenu jetru, a konvencionalna je terapija podbacila u njihovom liječenju. Oni su praćeni svaka tri mjeseca kroz razdoblje od četiri godine.

Hepatitisom C zaraženo je 150 do 200 milijuna ljudi u cijelom svijetu i danas je vodeći uzrok transplantacija jetre.

Osobe koje su pile tri ili više šalica dnevno imale su manje šanse za razvijanjem kliničkih posljedica bolesti, kao što su abnormalno nakupljanje tekućine u trbušnoj šupljini, rak jetre, vensko krvarenje ili fibroza (pretjerano umnožavanje vezivnog tkiva).

Ovo se istraživanje nastavlja na prethodnu sedmogodišnju studiju koja je uključivala 125.000 osoba sa zdravom jetrom. Liječnici su ustanovili kako je pojava ciroze jetre zbog pretjeranog unosa alkohola smanjena 22 posto svakom šalicom kave.

Znanstvenici još nisu sigurni kako kava štiti funkcije jetre. Povezuje se s uravnoteživanjem nekoliko enzima jetre koji sprječavaju oštećenje tkiva.

Hepatitis C je vodeći uzročnik kronične bolesti jetre. Prenosi se zaraženom krvi ili seksualnim prijenosom. Trudnice mogu inficirati svoj fetus, a ne može se prenijeti dodirom, poljupcem ili dojenjem. Većina osoba s HCV infekcijom nemaju simptome bolesti. Zbog toga nisu svjesni problema i ne traže tretman.

K. Horvat

 Prati nas na Viber Public Chatu!