Klor iz bazena pogoršava astmu i alergije

dijete bazen uzivanje ljeto

Klor u vodi bazena iritira dišne puteve plivača, te tako može dodatno utjecati na osobe koje su podložne razvijanju astme ili alergija dišnih puteva.

Liječnici tvrde kako je utjecaj ovih kemikalija na dišne puteve djece barem peterostruko važniji nego onih koje vežemo uz pasivno pušenje.

"Uzevši u obzir i prethodne studije, ne postoji sumnja da je klor iz bazena veliki faktor u epidemiji alergija koje pogađaju zapadne zemlje", smatra doktor Alfred Bernard, belgijski toksikolog.

cure u bazenuStručnjaci su usporedili 733 tinejdžera starih između 13 i 18 godina, koji su plivali u bazenima s klorom i kontrolnu skupinu 114 tinejdžera koji su plivali u bazenima s bakrom ili srebrom umjesto klora.

Plivanje u bazenu s klorom znatno je povećalo izglede za razvijanje peludne groznice kod osjetljivih plivača koji su proveli više od 100 sati u takvom bazenu: oni su između 3,3 i 6,6 puta veći nego kod kontrolne skupine.

Čak 6,4 posto plivača razvilo je astmu nakon plivanja najmanje 500 sati u bazenu s klorom.

Rizik od razvijanja astme ili alergija nije bio promijenjen kod plivača koji su boravili u bazenima s barkom i srebrom.

Jedino prihvatljivo objašnjenje jest da se otrovne kemikalije na bazi klora zadržavaju iznad vode u obliku maglice i uzrokuju promjene dišnih puteva, te pospješuju alergije, tvrde liječnici.

"Nije slučajno da je plivanje najpopularnije u onim zemljama koje imaju najveći broj astmatičara", zaključio je doktor Bernard.

K. Horvat

 Prati nas na Viber Public Chatu!