Kukuruzni sirup povisuje loš kolesterol

alkohol-izlazak-prijateljice-pice

Konzumacija pića zašećerenih fruktozom povisuje razinu štetnog kolesterola LDL-a, za razliku od pića zaslađenih glukozom, pokazala je studija Sveučilišta California.

Kalifornijski su stručnjaci pregledali 32 pretile osobe u prosječnoj dobi od 55 godina i uključili u studiju koja je trajala 12 tjedana.

Ispitanici su dva tjedna živjeli u istraživačkom centru i hranili se uravnoteženom prehranom, koja je bila bogata složenim ugljikohidratima. Pregledana im je krv i izmjerena je količina tjelesne masnoće.

pretilostSljedeća su dva tjedna ispitanici živjeli kod kuće i hranili se kao inače, uz dodatak zaslađenog pića koje je osiguravalo 25 posto njihovog unosa kalorija. Jednoj grupi ispitanika pića su bila zaslađena glukozom, dok je druga skupina pila fruktozna pića.

Narednih su se šest tjedana hranili kao i inače, te nisu pili zaslađena pića. Posljednja su se dva tjedna studije opet vratili u istraživački centar i hranili po režimu s početka istraživanja.

Stručnjaci su ustanovili kako su se ispitanici obiju skupina otprilike jednako udebljali, ali oni koji su konzumirali glukozom zaslađena pića nakupili su više sala na trbuhu, te im se razina LDL kolesterola povisila.

Povišen LDL kolesterol, smanjena osjetljivost na inzulin i povećanje u broju krvnih lipida karakteriziraju takozvani metabolički sindrom koji povećava rizik od razvijanja krvožilnih bolesti i dijabetesa.

Usporedbe radi, visoko fruktozni kukuruzni sirup sadrži 55 posto fruktoze i 42 posto glukoze, dok obični šećer uključuje 50 posto glukoze i isto toliko fruktoze.

K. Horvat

 Prati nas na Viber Public Chatu!