Light cigarete otežavaju prestanak pušenja

Cigarete, dim

Da cigarete sa smanjenim udjelom katrana i popularne "light" cigarete nisu ništa zdravije od uobičajenih, stručnjaci znaju već odavno.

Tu je činjenicu potvrdilo i najnovije istraživanje kojim je otkrivena njihova još jedna mana: ako se prebacite na laganije cigarete – manja je vjerojatnost da ćete prestati pušiti.

cigareteNo to nije sve. Prebacivanje na "laganije" cigarete povezano je s nastavkom pušenja - izjavila je dr. Hilary Tindle, istraživačiva sveučilišta Pittsburgh.

Sudeći prema rezultatima istraživanja, 84 posto prodanih američkih cigareta spada u skupinu "laganijih" i onih sa tzv. smanjenim udjelom katrana. Neki bi pušači mogli pretpostaviti da su ove cigarete zdravije od drugih, međutim, stručnjaci kažu da pušači kroz "light" cigarete usisavaju gotovo jednaku razinu kancerogenih tvari. Istraživanje je pokazalo da "laganije" cigarete ne smanjuju bolesti i smrt povezanu s pušenjem.

Bez obzira na brand koji puše, "prosječni pušači umiru 13 do 14 godina ranije, no što bi to bio slučaj da se ne truju nikotinom," kazala je dr. Tindle.

Zašto se vjeruje da "prebacivanje" u većoj mjeri uzrokuje nastavak pušenja?
"Prijašnja su istraživanja su nagovijestila da prijelaz na "laganije" cigarete može pušače lišiti važnih spoznaja o ovoj lošoj navici. Brojni od njih si misle: "Budući da pušim (navodno) zdravije cigarete, zaista se ne trebam brinuti o raku pluća, srčanim bolestima, impotenciji, borama, preranoj smrti... jer moje zdravlje nije ugroženo", kazala je Tindle.

Krajnje je vrijeme da se prestanete zavaravati! Jedino ćete prestankom pušenja živjeti dužim i zdravijim životom.


K. Ramić

 Prati nas na Viber Public Chatu!