Ljutnja pojačava bol kod žena

zena-lijepa-njega-lice-stres-kosa-tuga-ljutnja2

Ljutnja, ali i druge negativne emocije poput tuge mogu pojačati bolove kod žena koje pate od fibromijalgije.

Fibromijalgija je kroničan sindrom koji karakterizira rasprostranjena bol. Ona traje duže od tri mjeseca, a uključuje određene točke na vratu, ramenima, leđima, kukovima, rukama i nogama. Povezane karakteristike koje se često pojavljuju su neobjašnjivi umor, poremećaji spavanja, glavobolja, kognitivne poteškoće i poremećaji raspoloženja. Učestalost fibromijalgije raste s godinama i to znatno više kod žena nego kod muškaraca.

Nizozemski su istraživali pregledali preko 120 žena, od kojih je polovica bolovala od fibromijalgije. Zatražili su ih da se prisjete neke neutralne situacije, a zatim situacija u kojima su osjećale ljutnju ili tugu. Istovremeno su ispitanice podvrgnuli električnim šokovima, a one su morale pritisnuti gumb kada bi osjetile nastupanje boli, jednako kao i kada je bol postala nepodnošljiva.

Žene iz obje skupine osjećale su više boli kada su razmišljale o tužnim ili ljutitim situacijama kroz koje su prošle. Veća emocionalna reakcija povezana je s većom boli kao odgovorom na podražaj.

Iako su se rezultati pokazali jednakima za žene koje su bolovale od fibromijalgije i one bez ovog kroničnog sindroma, istraživači ističu važnost otkrića za prvu skupinu jer one češće imaju priliku osjetiti negativne emocije.

"Negativni su osjećaji neizbježan dio života, pogotovo ako je uključena kronična bol. Moglo bi se isplatiti fokusirati na način na koji se ljudi nose s emocijama kako bi promijenili učinak onih negativnih na bol", smatra dr. Henriet van Middendorp sa Sveučilišta u Utrechtu, ujedno i voditeljica studije objavljene u časopisu Arthritis Care & Research.

Savjetuje kako je sljedeći korak testirati tehnike kojima se može omogućiti bolja regulacija osjećaja, emocionalne svjesnosti, samo iskustvo emocija i njihovo procesuiranje.

K. Horvat

 Prati nas na Viber Public Chatu!