Mobbing uzrokuje nesanicu

mobbing

Osobe koje na poslu doživljavaju mobbing često imaju probleme sa spavanjem, koje može prerasti i u nesanicu.

Istraživanje je obuhvatilo 7.600 francuskih radnika koji su odgovarali na upitnike o radnom okruženju i mogućnosti spavanja. Oko 11 posto žena i 9 posto muškaraca izvijestilo je da su na poslu bili zlostavljani, vrijeđani i zastrašivani najmanje jednom tjedno, kroz period od najmanje pola godine.

Što je razina maltretiranja na poslu bila veća, to su problemi sa snom bili vjerojatniji. Istraživači su u obzir uzeli i druge faktore koji mogu utjecati na spavanje, kao što su dob, profesija, radno vrijeme i simptomi depresije.

Probleme sa snom nisu imali samo zlostavljani, već i kolege koji su svjedočili mobbingu. Muškarci koji su gledali maltretiranje na poslu, imali su povećan rizik problema sa snom za oko 60 posto. Kod žena je taj postotak iznosio 20 posto.

Problemi sa snom ipak su bili najveći kod zaposlenika koji su i vidjeli i iskusili mobbing.

Nasilje na poslu moglo bi biti jedno od glavnih pokretača ozbiljnijih problema, kao što su samoubojstvo i neke zdravstvene tegobe, dodaju stručnjaci.

Nesanicu uzrokovanu poslovnim problemima i stresom karakteriziraju tjeskoba, zabrinutost, depresija, napetost mišića i glavobolja. Obično nestane za tri mjeseca, no ako se osoba stalno nalazi u negativnom okruženju, može trajati i dulje.

Autori studije napominju kako treba uložiti veće napore da se ovakva poslovna "praksa" iskorijeni.

 Maja Popović

 Prati nas na Viber Public Chatu!