Pasivno pušenje utjeće na oštećenje arterija kod djece

Pusenje, cigareta

Pušite li dok su vam djeca u blizini? Vrijeme je da mijenjate navike jer European Heart Journal upozorava da pasivno pušenje povećava rizik od infarkta i moždanog udara.

Tim istraživača iz Tasmanije, Australije i Finske otkriva da pasivno pušenje uzrokuje zadebljanje stijenki arterija kod djece, što ih svrstava u rizičnu grupu. Rezultate studije prenosi portal www.dnaindia.com

Ne postoji sigurna razina izloženosti pasivnom pušenju

Ultrazvukom je otkriveno da kod djece čija su oba roditelja pušači dolazi do promjena u stijenki glavne arterije, koja prolazi vratom sve do glave.

"Studija pokazuje da pasivno pušenje uzrokuje direktnu i nepopravljivu štetu na strukturi arterija." kaže Seana Gall, jedan od istraživača. Djeca koja su sudjelovala u istraživanju, njih 3.776, na početku istraživanja bila su stara između tri i 18 godina. Postavljena su im pitanja o roditeljima, obiteljskim navikama i pušenju te im je ultrazvukom izmjerena debljina stjenke arterija.

Iako su razlike u debljini intime-medije karotidnih arterija bile male, istraživači tvrde da su dvadesetak godina kasnije, kada je dijete doseglo odraslu dob, bile značajne i vidljive.

"Roditelji, pa čak i oni koji planiraju postati roditelji, trebali bi prestati pušiti. Ne samo da će to pridonijeti njihovom vlastitom zdravlju, već i zaštititi zdravlje njihove djece u budućnosti.“ , dodaje Gall.

Oštećenja nisu primjetna kod djece koja imaju samo jednog roditelja pušača, možda zato što nisu toliko izloženi dimu.

A. A.

 Prati nas na Viber Public Chatu!