Sezonsko cjepivo protiv gripe umanjuje utjecaj H1N1 virusa

Cjepivo

Sezonsko cjepivo protiv gripe može pružiti djelomičnu zaštitu od H1N1 virusa. Međutim, vakcinacija neće spriječiti osobu da se zarazi svinjskom gripom, potvrdili u meksički istraživači.

Istraživanje je provedeno nad hospitaliziranim pacijentima tijekom H1N1 epidemije u Meksiku. Liječnici su otkrili da su osobe koje su prije zaraze svinjskom gripom primile sezonsko cjepivo, imale značajno blaže simptome od osoba koje nisu vakcinirane.

Cjepivo"Sezonsko cjepivo može pružiti djelomičnu zaštitu od pandemijske gripe tj. posebno teškog oblika bolesti", kazao je dr. Jose Luis Valdespino-Gomez, meksički epidemiolog.

Međutim, stručnjaci napominju da ovo otkriće ne znači da sezonsko cjepivo može u potpunosti zaštititi od H1N1 svinjske gripe ili mogućih komplikacija. Rezultati istraživanja ne znače da se osobe ne moraju primiti H1N1 cjepivo. Naša preporuka glasi: cijepite se i sezonskim, ali i H1N1 cjepivom, poručuju epidemiolozi.

I za kraj, još jednom treba naglasiti da sezonsko cjepivo ne može u potpunosti zaštititi od svinjske gripe. Naime, količina zaštite koju pruža sezonsko cjepivo nije niti približno dovoljno. Zaključak glas: ako se želite zaštiti  - trebate oba cjepiva!

K. Ramić

 Prati nas na Viber Public Chatu!