Sindrom nemirnih nogu - kako ga spriječiti?

noge-stopala-obitelj

Nekontrolirana potreba za pomicanjem nogu ili ruku ne da vam spavati danima? U pitanju je sindrom nemirnih nogu, no bez brige! Uz pridržavanje par savjeta, možete si osigurati miran i kvalitetan san.

Sindrom nemirnih nogu manifestira se kao nekontrolirana potreba za pomicanjem nogu i ruku koja se pogoršava dok pokušavamo zaspati. Često se mogu javiti i nelagodni trnci u jednoj nozi koji nestaju kad se noga pokrene. Od svega toga želimo ustati i malo prošetati, što naravno, ometa san.

Kod nekih ljudi ovaj se sindrom javlja od djetinjstva, a pravi uzrok još nije utvrđen. Ipak, uvriježeno je mišljenje kako do sindroma nemirne noge dolazi zbog pada željeza u organizmu. Tijekom dužeg perioda, nedostatak željeza u organizmu može dovesti do redukcije dopamina. Dopamin je kemijska tvar koja utječe na način na koji mozak kontrolira pokrete.

stopala-nogeKako si pomoći?

Osobama koje pate od ovog problema pomaže blaga masaža ugroženog mjesta ili primjena toplog i hladnog obloga. Preporuča se i pojačana tjelesna aktivnost tijekom dana. U slučaju da poteškoće traju dulje vrijeme, a nijedna od navedenih metoda nije bila učinkovita, obratite se liječniku.

On će vam prekontrolirati razinu željeza u krvi, a u slučaju nedostatka, vjerojatno će vam propisati dodatke prehrani ili povećanje unosa namirnica bogatih tim mineralom. Željezom obiluju posno crveno meso, jaja, grah i mahunarke te zeleno lisnato povrće.

D. Šorgić

 Prati nas na Viber Public Chatu!