Snom ublažite bol reumatoidnog artritisa

stap za hodanje, artritis, starost

Istraživači Sveučilišta Pittsburgh su proučavali vezu između loše kvalitete sna i funkcionalne nesposobnosti kod preko 160 pacijenata s reumatoidnim artritisom. Ispitanici su prosječno imali 59 godina i riječ je bila o ženama u 76 posto slučajeva. Na temelju upitnika, stručnjaci su saznali potrebne podatke o kvaliteti sna, depresiji i općem zdravstvenom stanju ispitanika.

Čak je 61 posto ispitanih osoba loše spavalo noću, a 33 posto se budilo zbog bolova najmanje tri puta tjedno.

Prva tri mjeseca najbitnija za reumatoidni artritis

"Glavni zaključak naše studije nalaže da je loša kvaliteta sna povezana s većom funkcionalnom nesposobnošću kod pacijenata s reumatoidnim artritisom, a ova se veza može objasniti uz pomoć ozbiljnosti boli i umora", objasnila je dr. Faith Luyster, voditeljica istraživanja.

Time je njen tim pokazao značaj tretiranja problema sa snom kod ovih bolesnika: s"Tretirajući probleme spavanja, farmakološki ili bihevioralno, simptomi i ograničenja aktivnosti povezane s reumatoidnim artritisom mogu se smanjiti".

Reumatoidni artritis je kronična upalna bolest vezivnog tkiva, nepoznatog uzroka, koja najjače pogađa lokomotorni sustav, a često se javlja između 25. i 50. godine. Bolest nastupi kada imunitet napadne tkivo u zglobovima, te dovede do upale, boli i naprednog oštećenja zglobova. Bolesnik se ne osjeća dobro, kao da mu nedostaje životne energije, a može se javiti pojačano znojenje, slabiji apetit i poremećaj ritma spavanja.  Zglobovi koji su najčešće pogođeni ovom bolešću su šake, ručni zglobovi, ramena, koljena, stopala i gležnjevi. U težim slučajevima ova bolest može dovesti i do invalidnosti pacijenta.

K. Horvat

 Prati nas na Viber Public Chatu!