Tjedan borbe protiv tuberkuloze

Pluca

Hrvatski Crveni križ svake godine obilježava Tjedan borbe protiv tuberkuloze i ostalih plućnih bolesti u tjednu od 14. do 21. rujna.

Ove se godine Tjedan provodi kao zajednička akcija svih društava Hrvatskog Crvenog križa u suradnji s liječnicima iz zdravstvenih službi. Cilj je upoznavanje građana s prevencijom i suzbijanjem tuberkuloze u našoj zemlji. Želja organizatora je povećati svijest o ovoj bolesti kroz edukativna predavanja za djecu i odrasle te informativim materijalima.

Što je tuberkuloza?

Pregled, lijecnikTuberkuloza je najčešća zarazna bolest. Godišnje odnosi oko 3 milijuna života. Iako većina ljudi vjeruje kako se u današnje doba moderne medicine njome nije moguće zaraziti, to nije točno. Broj novooboljelih u posljednje je vrijeme porastao za čak 20 posto. Najčešće se radi o bolesnicima s limfomom koji su primali agresivnu polikemoterapiju, te su razvili manifestnu tuberkulozu.

Jedan od uzroka velikog broja oboljelih je neznanje i nedovoljna svijest o tuberkulozi. Svaki treći stanovnik Zemlje inficiran je bacilom tuberkuloze. Nakon infekcije u odraslih osoba rizik da se razvije manifestna bolest iznosi 5-10 posto. U djece taj je postotak nešto viši. Djeca u dobi od 1-5 godina imaju rizik od razbolijevanja 24 posto, u dobi od 11-15 godina 15 posto. Najosjetljivija su djeca dojenačke dobi ispod godine dana kod kojih rizik iznosi 43 posto.

Tuberkuloza je izlječiva

Tuberkuloza se ubraja u izlječive zarazne bolesti. Zato je osobito važno njeno rano otkrivanje i pravilno liječenje. Od tuberkuloze može oboljeti svatko, no najčešće se razvija kao posljedica socijalnih i ekonomskih problema u svijetu siromaštva i marginalnih skupina ljudi. Smanjivanjem broja oboljelih na deset oboljelih na sto tisuća stanovnika tuberkuloza prestaje biti javno-zdravstveni problem.

Dijete, pacijentPrema službenim podacima u Hrvatskoj je posljednjih desetljeća zabilježen postupni pad broja oboljelih od tuberkuloze te danas iznosi 26 oboljelih na sto tisuća stanovnika.

Ako i vi želite dati svoj doprinos i pomoći osobama oboljelima od tuberkuloze, požurite do najbližeg poštanskog prometa. Naime, u prodaju je puštena doplatna poštanska marka Hrvatskog Crvenog križa.

Prihod ostvaren od prodaje koristit će se za pomoć oboljelim osobama.

Bolje spriječiti nego liječiti

Svaki se građanin može uključiti u sprječavanje i suzbijanje tuberkuloze. Najvažnije je:

  • pravodobno prepoznavanje bolesti i odlazak liječniku
  • provedba higijenskih mjera
  • redovito cjepljenje djece
  • savjesno liječenje
  • zdrav način života


Izvor: Hrvatski Crveni križ

K. Ramić

 Prati nas na Viber Public Chatu!