Vitaminom D snizite rizik od raka debelog crijeva

Riblje ulje, omega, vitamini, tablete

Vitamin D može pomoći u zaštiti od raka debelog crijeva, tvrde kineski istraživači koji su analizirali rezultate 18 studija s više od 10.000 ispitanika.

Istraživači Sveučilišta Shanghai Jiao Tong iz Šangaja proučavali su vezu između unosa vitamina D ili razine 25-hidroksivitamina D (aktivnog oblika u tijelu) i kolorektalnog raka, raka debelog crijeva i rektalnog raka.

Analizom prethodnih istraživanja su ustanovili kako je rizik od raka debelog crijeva manji za 33 posto kod osoba koje su imale najvišu razinu vitamina D u odnosu na one s najnižom razinom sunčevog vitamina.

Osobe koje su vitamin D uzimale putem dodataka prehrani uspjele su smanjiti svoj rizik za 12 posto u odnosu na druge ispitanike. Rak debelog crijeva drugi je po redu vodeći uzrok smrti zbog raka u razvijenim zemljama, tvrde stručnjaci, unatoč činjenici što se ova bolest može izliječiti kirurškom intervencijom ukoliko je dijagnoza postavljena u ranijoj fazi.

Sunčev vitamin povezuje se s mnogim zdravstvenim dobrobitima: mnoge su studije pokazale kako može pomoći u zaštiti od nekoliko vrsta raka, bolesti srca, dijabetesa ili astme. Iako su studije s glavnim predmetom istraživanja vitaminom D česte, stručnjaci nisu u potpunosti sigurno na koji način ovaj vitamin omogućuje zdravstvenu zaštitu.

Vitamin D bolji od H1N1 cjepiva!

Studija je objavljena u časopisu Journal of Clinical Oncology.

K. Horvat

 Prati nas na Viber Public Chatu!