Bojite se zubara? Probajte s elektrodama na glavi

zubi, zubar, stomatolog, stomatoloski pregled

Ako zadrhtite od same pomisli na stomatologa i ništa vam do sada nije pomoglo da se opustite kada sjednete u onaj veliki stolac, američki znanstvenici moguće imaju pravo rješenje za vas.

Neuroznanstvenici su razvili uređaj NuCalm koji može umiriti tjeskobu pacijenata i ohrabriti ih da češće posjećuju stomatologa.

Tehnologija se oslanja na kranijalnu elektroterapijsku stimulaciju (CES) kako bi se pacijent doveo u stanje duboke opuštenosti. Pri ulasku u ordinaciju, preplašena osoba dobije tabletu s kemikalijom gamaminobutiričkom kiselinom (GABA), koju mozak prirodno stvara, a povezana je s opuštenim stanjem. Za vrijeme pregleda, pacijent na glavi ima dvije elektrode koje su spojene na generator i šalju blage električne i zvučne frekvencije mozgu. Prema teoriji znanstvenika, one signaliziraju mozgu da se otvori za receptore GABA kiseline. Rezultat svega ovoga je opuštenost!

Nakon pet minuta moždana se aktivnost uspori na razinu karakterističnu za meditiranje, san ili duboku opuštenost. Jednako tako, mozak otpušta kemikalije serotonin i dopamin, koji pridonose relaksaciji.

Jedna pacijentica opisala je svoje iskustvo: "Dobila sam slušalice kako bi mogla slušati klasičnu glazbu, a imala sam i dvije elektrode prikopčane za uši, međutim, nisam ništa osjetila. Morala sam nositi zatamljene naočale. Osjećala sam se opušteno za vrijeme pregleda. Unatoč tome što se moram vratiti još nekoliko puta, uopće se ne bojim!".

CES metodu je već odobrila Američka uprava za hranu i lijekove, a mi možemo čekati i vidjeti hoće li i ova novotarija "proći" kod nas.

Ispitivanja su pokazala kako je CES metoda učinkovita i za osobe koje su preopterećene stresom, pate od kronične tjeskobe, nesanice ili PTSP-a, te se u SAD-u već koristi za njihovo liječenje.

K. Horvat

 Prati nas na Viber Public Chatu!