Kada je idealno vrijeme za ortodonciju?

stomatolog -dijete-zubar-zubi-karijes7

Mnogi roditelji dovode, samoinicijativno ili po preporuci obiteljskog stomatologa, djecu na prvi ortodontski pregled s 13 ili 14 godina. To je pogrešno iz više razloga.

StomatologU ranijim dječjim godinama, s 9 ili 10 godina, neke se nepravilnosti, poput nedostatka mjesta za smještaj svih trajnih zubi nasljednika ili krivi zagriz, mogu vrlo efikasno, u potpunosti, riješiti mobilnim aparatima. Mobilni aparati (MOA) mogu pripremiti određeni slučaj za kasniju terapiju fiksnim ortodontskim aparatom (FOA), tako da se poslije ne moraju vaditi neki trajni zubi radi nedostatka mjesta.

Bitno je doći na prvi ortodontski pregled u ranijim dječjim godinama, između 7. i 9. godine. Terapija s MOA-om ima smisla do nekog određenog stupnja razvoja čeljusti i izmjene zubi kod pacijenta. S otprilike 12 ili 13 godina teenageri trebaju započeti terapiju fiksnim ortodontskim aparatom. Vrijeme nošenja FOA varira, zavisno od težine slučaja, od jedne do tri godine.

Najdugotrajnija su nošenja FOA kod tvrdokornih nasljednih anomalija, kao što su:

  1. Progenija (donja čeljust je previše isturena prema naprijed)
  2. Pokrovni zagriz (gornji i donji prednji zubi nagnuti su prema unutra)
  3. Otvoreni zagriz (kada pacijent zagrize između gornjih i donjih zuba ostaje razmak različite veličine)

Bravice (kopče), koje čine osnovu FOA, mogu biti napravljene od različitih materijala: legure medicinskog čelika (sa niklom i bez), kompozita, keramike i zlata. Postavljanje fiksnog ortodontskog aparata je "dosadno" bezbolno, jer se bravice lijepe direktno na površinu zuba, a to ne iziskuje nikakva brušenja zubi, anesteziju (injekciju) i slično. Nakon postavljanja aparatića pacijent mora dolaziti na redovite kontrole koje su nekada u kraćim razmacima (15- 20dana), a nekada u razmacima 30-45 dana.

Aparatić za zubeKod nošenja fiksnog ortodontskog aparata važno je paziti na način prehrane i higijenu  aparatića i zubi. Zube i aparatić treba prati nakon svakog jela i to prvo intradentalnom četkicom s kojom se otklone ostaci hrane oko samih bravica, između zubi i ispod žice, a nakon toga se polukružnim pokretima običnom četkicom peru zubi i aparatić u trajanju oko tri minute. Preporučljivo je i otići do svoga stomatologa na dodatnu zaštitu zuba fluorom, a po potrebi treba počistiti zubni kamenac ultrazvukom i ispjeskariti zube.

Nakon završetka terapije, fiksni ortodontski aparat se skida - skidanje bravica ne boli i brzi je postupak. Zubi se zatim čiste od pigmenata (boje) zaostale od hrane, kamenca  i plaka. Uzimaju se otisci gornje  i donje čeljusti, te zagriz u vosku. Po tim se otiscima u laboratoriju naprave modeli (zubi od gipsa), po kojima zubni tehničar izrađuje retainere (mobilni ortodontski aparatići za gornju i donju čeljust). Ovi aparatići služe za zadržavanje zubi u novom, ispravljenom položaju,  jer se u protivnom zubi vraćaju  u položaj prije  početka  terapije.

Postoje razne naprave i metode za ispunjenje ovog zadatka. Jedan smo već spomenuli - mobilni aparatić. Slijedeća je metoda retencija sprešanom prozirnom folijom koju također  stavlja i skida sam pacijent, a nosi se  noću tokom spavanja  i u početku što više sati danju. Retenciju je moguće izvesti i fiksiranjem po šest prednjih zubi s nepčane strane (gornja čeljust) ili jezične strane (donja čeljust), i to sa tankom žicom koja se za svaki od šest zubi posebno fiksira materijalom za plombiranje. Kod određenih kompliciranijih koštanih anomalija ortodontska terapija se kombinira sa kirurškim zahvatom. Takav se zahvat poduzima isključivo u dogovoru sa pacijentom i njegovim roditeljima. Postupak nije jednostavan, ali su rezultati više nego odlični.

AparatićFiksni ortodontski aparati, pa čak i mobilni, nisu indicirani samo kod djece i teenagera. Obje vrste ortodontskih aparata djeluju na sve dobne skupine pacijenata - danas je čak izjednačen broj pacijenata do osamnaest godina i onih starijih. Kod odraslih pacijenata brojne su mogućnosti pomicanja zubi, te ispravljanja njihova položaja  i zagriza.

Svakim danom ortodontske tehnike, materijali i  saznanja idu naprijed, a granica nema, odnosno - postavljamo ih mi sami.

Autor teksta: Dr. Zoran Čeovič, specijalist ortodont

Preuzeto iz stomatološkog časopisa za pacijente Smile.

Smile

 Prati nas na Viber Public Chatu!