Zašto i kada izbjeljivati zube?

Nikola-Nino Balenovic,

"Osmijeh ne košta ništa, a djeluje čudesno...“- kaže nepoznati autor u svojoj pjesmi "Osmijeh“. Što kada ga nekome ne možemo pokloniti jer smo nezadovoljni izgledom i bojom naših zuba? U komunikaciji s drugima skrivate svoja usta jer ne želite da drugi vide ono čega se i sami sramite? Ako ste se pronašli u ovome opisu, nema straha!

Donosimo vam najnovije informacije o izbjeljivanju zuba- tko, zašto, kada i kojom metodom. Odgovore na pitanja potražili smo u Privatnoj stomatološkoj ordinaciji dr. Nino Balenović, a dr. Balenović je ujedno bio i naš sugovornik.

ZubiIzbjeljivanje zuba je tretman kojim se izbjeljuje prirodna boja vaših zuba. To je kozmetički tretman pomoću preparata u vidu otopina ili gelova u čijem je sastavu  hidrogen peroksid ili karbamid peroksid u različitim koncentracijama. Oni će se u nizu kemijskih reakcija razgraditi do slobodnih kisikovih radikala i uzrokovati razgradnju velikih obojenih molekula u manje, rekao nam je dr. Balenović na samome početku našega razgovora dok smo ga znatiželjno tražili definiciju ovoga postupka.

Izbjeljivanje zuba je prvenstveno estetski problem, nastavio je dr. Balenović, ali i dodao kako se time  ujedno riješavaju i eventualni psihološk problemi uzrokovani nazadovoljstvom postojeće prirodne boje zuba.

Postoji li više metoda ovoga postupka? Možete li nam kratko opisati sam njegov tijek?
Na današnjem tržištu postoji velik niz proizvoda, a samim time i načina izbjeljivanja. Svi se oni svode na upotrebu slobodnih kisikovih radikala oslobođenih iz otopine ili gela karbamid ili vodikovog peroksida koji prodiru u tvrda zubna tkiva i uzrokuju promjenu boje zubi. U osnovi, postupci se dijele na izbjeljivanje u ordinaciji tzv. Power bleaching ili In Office bleaching, te izbjeljivane kod kuće ili At Home Bleaching koji se ujedno mogu i kombinirati. Izbjeljivanje se može provoditi i pomoću pasta za zube sa izbjeljivajućim učinkom, te postupcima mikroabrazije. Osim vitalnih zuba, izbjeljivanje se može provesti i na liječenim zubima, a tada također koristimo preparate na bazi vodikovog peroksida, karbamid peroksida i natrijevog perborata.

Može li na izbjeljivanje zuba ići svatko? Postoji li možda neka dobna granica?
Postoje kontaindikacije za izbjeljivanje. Donja dobna granica su pacijenti stariji od deset godina, a gornje granice nema. Stariji pacijenti, međutim, moraju biti svjesni činjenice da površina korijena zuba ostaje tamnija u odnosu na izbijeljenu krunu zuba. Izbjeljivanje se ne preporučuje trudnicama i dojiljama

StomatologZašto i kada izbjeljivati zube?
Nisu svi pacijenti kandidati za izbjeljivanje. Svjetlije žute i smeđe nijanse lakše se izbjeljuju od tamnijih plavih i sivih nijansi. Promjene boje uzrokovane tetraciklinskim antibioticima izbjeljuju se teže, a postupak je puno dugotrajniji. Zato je potrebno napraviti temeljiti pregled, te utvrditi postojanje indikacija i kontraindikacija za izbjeljivanje.

Je li izbjeljivanje trajno?
Trajnost ovisi o pacijentovim navikama. Navike kao što su pušenje, učestalo pijenje kave, čaja i crnog vina tijekom tretmana usporavaju postupak, a nakon izbjeljivanja skraćuju dugotrajnost postignutog rezultata. Da bi se stabilizirala boja zuba nakon izbjeljivanja, još najmanje dva tjedna treba izbjegavati pušenje, kavu, crno vino, te ostala pigmentirana pića i hranu. 

Koliko traje postupak?
Postupak izbjeljivanje zavisi o proizvođaču i sredstvu koje koristimo. Npr. izbjeljivaje ZOOM lampom traje 3 x 15 minuta, a Beyond lampom 3x8 minuta. Trajanje samog postupka može se prilagođavati ovisno o pacijentovoj situaciji. Izbjeljivanje kod kuće obično se bazira na nošenju individualne udlage u čijem je sastavu gel za izbjeljivanje 20 min, 30 min i više, zavisno o proizvođaču i koncentraciji.

Što uzrokuje naslage na zubima? Može li se to pripisati genima ili su uzroci konzuniranje određenih vrsta hrane i pića?
Promjenu boje zuba uzrokuju vanjski uzročnici kao što je  pojačano konzumiranja čaja, kave, crnog vina, pušenje. Traume i urođene promjene u strukturi tvrdih zubnih tkiva također su razlog obojenosti zuba. Bolesti poput fetalne eritroblastoze, konzumiranje tetraciklina u trudnoći, pretjerano uzimanje floura, nepravilno proveden zahvat liječenja zubi, starenje... također spadaju u uzročnike obojenja.

Izbjeljivanje zubiPostoje i razne kućne varijante izbjeljivanja zuba. Jesu li one opasne?
Kućne varijante postoje i najčešće se opasne jer se korisnici ne pridržavaju uputa proizvođača i pretjeruju s ponavljanjem postupaka izbjeljivanja. Vrlo često i tvornički izrađene matrice, a ne individualno prilagođene mogu uzrokovati oštećenje gingive jer nisu dobro prilagođene. Svaki postupak izbjeljivanja trebao bi se provoditi pod profesionalnom kontrolom stomatologa.

Postaju li zubi nakon postupka osjetljiviji?
Preosjetljivost se može javiti nakon izbjeljivanja i traje u prosijeku jedan dan, a nakon toga slabi i u potpunosti prestaje. Rijeđe se preosjetljivost javlja i za vrijeme samog postupka.

Možete li nam dati nekoliko savjeta kako nakon postupka održati zube bijelima?
Kako bismo nakon postupka zube održali bijelima potrebno je izbjegavati konzumiranje sredstava koje uzrokuju pojačano obojenje kao što su čaj, kave, crno vino, pušenje najmanje dva tjedna nakon samog postupka. Također se mogu koristiti paste za zube koje pospješuju i održavaju boju nakon izbjeljivanja.

Koju metodu izbjeljivanja zuba koristite u vašoj ordinaciji?
U našoj ordinaciji nudimo izbjeljivanje ZOOM sistemom. To je jedan od najnovijih postupaka gdje se kombinira kemijsko sredstvo sa ZOOM lampom. Rado ćemo vam dati bilo kakve savjete vezane uz izbjeljivanje ili uz oralnu higijenu i zahvate koji mogu popraviti vaše oralno zdravlje.

Za kraj, dovoljno je reći kako se sa zdravim i bijelim zubima možete od srca nasmijati i uljepšati sebi i drugima dan. Ovim bezbolnim postupkom učinite veliki korak za sebe.

Još niste krenuli? Što čekate?

Prof. Ivana Grbavac

 Prati nas na Viber Public Chatu!