Migrene su češće kod impotentnih muškaraca!

Glavobolja, migrena, bol

Rezultati najnovijeg tajvanskog istraživanja su pokazali da pacijenti s dijagnosticiranom erektilnom disfunkcijom imaju 63 posto veću vjerojatnost za pojavu migrene od muškaraca bez seksualnog poremećaja.

"Još uvijek ne možemo sa sigurnošću objasniti vezu između erektilne disfunkcije i glavobolje odnosno migrene. Za sada znamo da su prijašnja istraživanja potvrdila povezanost bolnog sindroma i seksualne disfunkcije kod žena", pojasnio je dr. Tobias Köhler, američki specijalist za mušku seksualnost i plodnost.

kAutori istraživanja navode da bi jedu od ključnih uloga mogao imati hormon dopamin jer se on javlja kod migrenskih glavobolja, ali i kod seksualne funkcije. Također je moguće da muškarci s dijagnozom migrene uzimaju lijekove koji utječu na njihovu seksualnu funkciju.

Erektilna disfunkcija, odnosno impotencija predstavljaja nemogućnost postizanja ili održavanja erekcije do završetka seksualne aktivnosti.

Drugim riječima, muškarac ili uopće ne može postići erekciju, unatoč stimulaciji ili postigne erekciju, ali u tijeku seksualnog odnosa (najčešće pri pokušaju penetracije) dolazi do gubitka erekcije ili do oslabljenja erekcije. Muškarac i dalje ima povećan penis, ali on nije dovoljno tvrd da bi mogao penetrirati u ženu i imati zadovoljavajući seksualni odnos.

Faktori rizika za nastanak erektilnih smetnji slični su faktorima rizika za kardiovaskularne bolesti: povišen krvni tlak, pušenje, dislipidemije (povišene masnoće u krvi), pretilost.

Međutim, osim tjelesnih uzroka, ne tako rijetki su i psihički uzroci. Anksioznost, depresija, panični poremećaj mogu biti uzrokom problema s erekcijom. Nadalje, problemi u vezi, nezadovoljstvo odnosom i brakom, pretjerana anksioznost i strahovanja vezana uz seksualne aktivnosti i vlastitu seksualnu i rodnu ulogu mogu dovesti do ovakvih problema.

Rezultati istraživanja su objavljeni u časopisu Cephalalgia.

 

K. R.

 Prati nas na Viber Public Chatu!