Mladi muškarci konzumiraju alarmantnu količinu soli

Junk, hamburger, nezdrava hrana

Mladi Šveđani konzumiraju barem dvostruko veću količinu soli od preporučenog iznosa. Potvrdilo je istraživanje švedskog Sveučilišta Gothenburg i Sveučilišne bolnice Sahlgrenska.

k"Riječ je o zaista alarmantnoj činjenici. Vrijeme je da nešto hitno poduzmemo u vezi toga. Zasada možemo samo spekulirati o posljedicama koje će tako visok unos soli izazvati kasnije u životu. Tu prije svega mislim na kardiovaskularne bolesti i moždani udar", izjavila je profesorica Lena Hulthén.

U istraživanju je sudjelovalo gotovo stotinu muškaraca u dvadesetima. Liječnici su analizirali uzorke urina svih sudionika kroz period od 24 sata. Uzorci urina su pokazali kako su mladi muškarci konzumirali minimalno dva puta više soli od količine koju dnevno preporuča Svjetska zdravstvena organizacija – preporučeni dnevni unos iznosi 6 grama.

"Visoki unos soli može voditi do visokog krvnog tlaka. On se, u većini slučajeva, razvija kad osoba zakorači u 30-e ili 40-e, jer sposobnost bubrega da se nose s viškom soli slabi s godinama", izjavila je Hulthén.

kSol je pronađena većinom u gotovim obrocima poput pizze i smrznutom mljevenom mesu, no također i u kruhu, siru, mesnim sendvičima, ribljim proizvodima, žitaricama za doručak i drugim proizvodima prehrambene industrije. Nedavno je dansko istraživanje pokazalo kako samo desetina soli koju konzumiramo dolazi iz naših soljenki.

"Ako želimo smanjiti unos soli, prehrambena industrija treba jasne propise o dozvoljenoj količini koju smije upotrijebiti. Bilo bi sjajno slijediti finski primjer, gdje sva pakiranja hrane moraju jasno sadržavati naznačenu količinu soli koju sadrže. Na taj će način konzumenti lakše odabrati proizvod s manje soli," izjavila je Lena Hulthén.

K. R.

 Prati nas na Viber Public Chatu!