Kada je vrijeme za odlazak na mamografiju?

karcinom-dojke-rak-tumor-maligne-bolesti4

Grupa američkih medicinskih stručnjaka preporučila je radikalne promjene u prevenciji raka dojke, predlažući ženama da se ne podvrgavaju rentgenskom pregledu grudi - mamografiji - prije 50. godine.

Udruga U.S. Preventive Services Task Force (USPSTF), u novim preporukama za prevenciju raka dojke, navodi kako odluka žene da napravi mamografiju prije 50. godine treba biti na njenu vlastitu odgovornost.

Rak dojkeUSPSTF se sastoji od 16 uglednih američkih stručnjaka, od kojih nijedan nije onkolog. Riječ je o utjecajnoj grupi osnovanoj 1984. godine, čiji je zadatak analizirati i davati preporuke liječnicima, osiguravajućim tvrtkama i vladi u području prevencije različitih vrsta oboljenja.

Nove preporuke uvelike se razlikuju od prethodnih, napravljenih 2002. godine, kada su stručnjaci preporučili rutinski pregled svim ženama starijima od 40. godina.  Stručnjaci objašnjavaju da nova uputstva temelje na jedinstvenim podacima i analizama koje žele smanjiti moguće štetno djelovanje nepotrebnog i prečestog testiranja.  

Ženama starima između 50 i 74 godine mamografija se preporučuje svake dvije godine, umjesto jednom godišnje, kako su glasile stare preporuke. Rutinski skrining test nije preporučljiv četrdesetogodišnjakinjama, ali ni ženama starijima od 74 godine.
 
Stručnjaci navode da je šteta od mamografije prije 50. godine života puno veća od koristi takvog pregleda. U rizike koje prati mamografija ubrojali su štetnost od zračenja i moguću anksioznost.

Prevencija rakaU preporukama se navode rezultati novog istraživanja koje je pokazalo da 1.904 žena između 39 i 49 godina treba napraviti mamografiju da bi se spriječio samo jedan slučaj smrti od raka dojke. Kada je riječ o ženama između 50 i 59 godina, se rak dojke se javi kod jedne od 1.339 pregledanih žena.

Najveću korist od mamografije imaju žene stare između 60 i 69 godina. Mamografija u tim slučajevima pomaže sprječavanju raka kod jedne od 377 žena koje su se povrgle pregledu, navedeno je u preporukama.

D. Šorgić

 Prati nas na Viber Public Chatu!