Rizik moždanog udara povisuje se sa svakim porodom

beba, mama

Žene koje su rodile četvero ili više djece su gotovo utrostručile svoje izglede za moždanim udarom u odnosu na ispitanice koje nikada nisu rodile ili su rodile samo jednom.

Žene koje su rodile djecu izložene su većem riziku od moždanog udara, koji se povećava sa svakim novim porodom, pokazalo je korejsko istraživanje. U odnosu na ispitanice koje nikada nisu rodile, rodilje su izložene 27 posto većem riziku moždanog udara sa svakim novim porodom.

Istraživači Sveučilišne bolnice u Seoulu se pozivaju na prethodne studije koje su dokazale kako trudnoća i porod mogu povisiti rizik moždanog udara, te nadodaju da nekoliko poroda može doprinijeti većem pritisku i stresu na krvne žile i druge tjelesne sustave. Također, stres zbog odgajanja djece može povisiti izglede za rizik.

Tim doktora Byunga-Wooa Yoona se koncentrirao na gotovo 460 žena koje su imale moždani udar i skoro 920 koje nisu. Ispitanice su u prosjeku bile stare 56 godina.

Od ukupnog broja žena koje su imale moždani udar, 38 nije rodilo ili je imalo jedno dijete, 143 su rodile dva puta, 107 je imalo troje djece, a 171 žena je rodila četiri ili više puta. Nakon što su u obzir uzeli druge faktore rizika povezane s moždanim udarom, poput dobi, obiteljske povijesti, visokog krvnog tlaka, dijabetesa, pušenja, konzumacije alkohola, oralnih kontraceptiva ili hormonsko nadomjesne terapije, svaki dodatni porod bio je povezan s 27 posto većim rizikom moždanog udara.

Žene koje su rodile četvero ili više djece su gotovo utrostručile svoje izglede za moždanim udarom u odnosu na ispitanice koje nikada nisu rodile ili su rodile samo jednom, pokazalo je korejsko istraživanje.

Znanstvenici napominju kako su potrebna daljnja istraživanja s ciljem razumijevanja bioloških i psihosocijalnih temelja povezanosti ovih dviju pojava, te kako bi se razvile prikladne strategije prevencije.

Istraživanje je objavljeno u časopisu Neurology.

Nadalje, žene koje su rodile dva djeteta imale su najniži rizik za bolesti krvožilnog sustava, pokazalo je veliko švedsko istraživanje, dok su žene s petero ili više djece bile izložene znatno većem riziku.

K. Horvat

 Prati nas na Viber Public Chatu!