Salo na bokovima opasno za žene!

debljina-pretilost-dijeta-vaga

Salo oko struka najopasnije je za muškarce - obujam struka i duboka venska tromboza povezani su samo kod jačeg spola.

No, veći obujam bokova utječe loše na trombozu vena kod žena. Višak kilograma sasvim drugačije utječe na žene, nego na muškarce.

Žene koje oko bokova imaju višak kilograma, imaju veći rizik za razvoj po život opasnih krvnih ugrušaka, a isto se odnosi na muškarce s naslagama masti oko struka.

DebljinaDesetogodišnje dansko istraživanje, uključilo je oko 60.000 muškaraca i žena. Rezultati su pokazali jasnu vezu između mjesta na tijelu na kojem su naslage masti i rizika za stvaranje krvnih ugrušaka u venama ili duboke venske tromboze. Stručnjaci su pritom primijetili zabilježili 641 slučaj duboke venske tromboze u populaciji od 27.178 muškaraca i 29.876 žena, starih između 50 i 64 godine.

Studija je potvrdila vezu između duboke venske tromboze i tjelesne težine, indeksa tjelesne težine, ukupne količine masti u tijelu, obujma struka i obujma bokova. Također je ustanovljeno kako višak kilograma drugačije utječe na žene, a drugačije na muškarce.

Primjerice, stručnjaci su pronašli vezu između obujma bokova i duboke venske tromboze kod žena ali ne i kod muškaraca, a između obujma struka i duboke venske tromboze samo kod muškaraca.  

Duboka venska tromboza predstavlja veliki zdravstveni problem u razvijenim zemljama, a samo u SAD-u uzrokuje oko 200.000 smrti 250.00 hospitalizacija godišnje.

Studija je objavljena u časopisu Circulation: Journal of the American Heart Association.

D.Š.

 Prati nas na Viber Public Chatu!