Starije žene koje vole dobru kapljicu su pokretnije

vino, alkohol, knjiga

Iako bi muškarci htjeli dijeliti iste rezultate sa ženama, kao i dobru kapljicu, ovo se istraživanje ne odnosi na njih.

Istraživači su se fokusirali na unos alkohola i stupnjeve pokretnosti preko 3.000 zdravih žena i muškaraca starijih od 70 godina. Na početku istraživanja, svaka je osoba mogla prehodati 400 metara, popeti se uz deset stepenica i normalno obavljati svoje dnevne aktivnosti bez male pauze. Liječnici su ih pregledali svakih šest mjeseci sljedećih šest godina i ocijenili stupanj mobilnosti.

žena pije vinoOve aktivnost nije moglo ponoviti 24 posto žena na kraju istraživanja, dok se 49 posto susrelo s poteškoćama pri njihovom izvođenju.

Umjerena konzumacija alkohola kod muškaraca, te blaga i umjerena konzumacija kod žena povezana je sa većom pokretljivosti u starijoj dobi.

Umjeren unos alkohola za muškarce znači osam do 14 pića tjedno, dok žene vole popiti četiri do sedam pića tjedno.

Naravno, nije samo unos alkohola odgovoran za veću pokretljivost starijih osoba, ali se smatra ključnim. Stručnjaci su ga uzeli u obzir zajedno s drugim faktorima stila života, najvažniji od kojih je bila težina, tjelesna sprema, imovinsko stanje i obrazovanje.

Liječnici savjetuju konzumaciju dvije čaše crnog vina dnevno muškarcima kako bi zaštitili svoj srce i krvne žile, dok je preporučena doza za žene umanjena za jednu čašicu.

K. Horvat

 Prati nas na Viber Public Chatu!