Trudnice se boje ozljeda na poslu!

trudnica-trudnoca-posao

Nova španjolska studija proučavala je utjecaj zaposlenja i sociodemografskih karakteristika na izloženost trudnica opasnostima na poslu.

Čak 56 posto ispitanica izjavilo je kako na poslu dižu teške objekte, 63 posto njih je izloženo poslovnom stresu, a 62 posto kaže kako su često izložene riziku od tjelesnih ozljeda.

Trudnica"Trudnice i žene koje doje posebno su osjetljive na opasnosti koje vrebaju na poslu", rekla je Carmen González, autorica studije i istraživač na Higher Centre for Public Health Research u Valenciji.  "Određena onečišćenja na poslu i radni uvjeti mogu imati negativan utjecaj na trudnoću i razvoj fetusa", dodaje.

Rezultati studije ukazuju na činjenicu kako više od 50 posto žena radi stojeći ili često diže teške objekte tijekom trudnoće. Kao dodatak ovome, 63 posto ispitanica izjavilo je kako su bile izložene poslovnom stresu, a 62 posto je osjetilo rizik od ozljeđivanja – prevelika buka, vlaga, radijacija i elektromagnetska polja sve to potencijalno može uzrokovati ozljedu.

Gotovo jedna četvrtina žena (22 posto) bilo je izloženo utjecaju neke kemikalije, posebice sredstava za čišćenje, 6 posto biološkim rizičnim faktorima i to na poslovima koji, primjerice, uključuju brigu o drugim ljudima.

Studija zaključuje kako su najmlađe, najslabije obrazovane i žene iz stranih zemalja, koje su pritom sam svoj poslodavac ili rade honorarno, najviše izložene ozljedama na radnom mjestu.

"Ovo istraživanje moglo bi biti korisno pri planiranu i izradi prioriteta zaštite zdravlja trudnica na poslu", kaže González. Studija je objavljena u časopisu Gaceta Sanitaria.

D.Š.

 Prati nas na Viber Public Chatu!