Vježbanje ne sprječava trudnički dijabetes!

trudnica-vjezba

Rezultati najnovijeg istraživanja su pokazali kako trudnice koje redovito vježbaju tijekom druge polovice trudnoće ne smanjuju svoje izglede za razvoj trudničkog dijabetesa.

Do ovakvog su zaključka došli norveški istraživači koji su proučavali 855 trudnica. I dok je jedna grupa budućih majki vježbala tri puta tjedno, druga se skupina pridržavala uobičajene prenatalne skrbi. Rezultati istraživanja su nedvojbeno pokazali kako vježbačice nisu izložene manjoj vjerojatnosti za razvoj gestacijskog dijabetesa.

k"Rezultati istraživanja su nas iznenadili. Naime, vježbanje smo oduvijek smatrali važnim dijelom sprečavanja i liječenja dijabetesa tipa 2 - najčešćeg oblika dijabetesa koji se javlja u srednjoj dobi ili kasnijim godinama života. Međutim, moguće je da fizička aktivnost nema isti učinak na gestacijski dijabetes kao na onaj tipa 2", pojasnio je dr. Signe N. Stafne, norveški znanstvenik sa Sveučilišta za znanost i tehnologiju u Trondheimu.

No, bez obzira na dobivene rezultate, stručnjaci savjetuju trudnicama da se ne odriču vježbanja jer ono ima pozitivan učinak na cjelokupno zdravlje, ali i održavanje normalne tjelesne težine.

Rezultati istraživanja su objavljeni u časopisu Obstetrics & Gynecology.

 

K. R.

 Prati nas na Viber Public Chatu!