Žene s reumatoidnim artritisom sklonije prijelomu kostiju

zena-lijepa-njega-koza-starija-tuga-depresija1

Žene koje boluju od reumatoidnog artritisa sklonije su prijelomu kostiju nego žene koje ne muči ovakvo bolno stanje.

Poznato je kako su osobe u petom desetljeću života sklonije prijelomu ostiju ako padnu, pa čak i od napetosti uzrokovane jakim kašljem, no stručnjaci nisu puno proučavali rizik od prijeloma kod pacijenata mlađe dobi.

Stručnjaci američke Klinike Mayo pratili su 2310 osoba koje su podijelili u dvije skupine: jedni su ispitanici bolovali od reumatoidnog artritisa, a drugi nisu. Pretili su ih neko vrijeme i analizirali njihovu povijest bolesti, posebno se koncentriravši na prijelome kostiju koji nisu povezani s rakom ili težim nesrećama.

Zaključili su kako su žene mlađe od 50 godina koje boluju od reumatoidnog artritisa izložene povišenom riziku od prijeloma kostiju nego žene koje ne boluju od artritisa. Kada je u pitanju snažniji spol, muškarci s reumatoidnim artritisom su također skloniji prijelomima, no taj je rizik izražen tek u starijoj dobi.

"Razumijevanje što doprinosi riziku prijeloma svim osobama s reumatoidnim artritisom, uključujući mlade žene, pomoglo bi nam spriječiti ih. Žene mlađe od 50 godina koje boluju od ove bolesti moraju znati da se moraju više paziti kako bi spriječile frakture, unatoč tome što su mlađe", objasnila je dr. Shreyasse Amin, reumatologinja Klinike Mayo.

Reumatoidni artritis je kronična upalna bolest vezivnog tkiva, nepoznatog uzroka, koja najjače pogađa lokomotorni sustav, a često se javlja između 25. i 50. godine. Bolest nastupi kada imunitet napadne tkivo u zglobovima te dovede do upale, boli i naprednog oštećenja zglobova. Bolesnik se ne osjeća dobro, kao da mu nedostaje životne energije, a može se javiti pojačano znojenje, slabiji apetit i poremećaj ritma spavanja.  Zglobovi koji su najčešće pogođeni ovom bolešću su šake, ručni zglobovi, ramena, koljena, stopala i gležnjevi. U težim slučajevima ova bolest može dovesti i do invalidnosti pacijenta.

K. Horvat

 Prati nas na Viber Public Chatu!