Ratan Chaudhary
Autori

Ratan Chaudhary, vlasnik indijskog restorana Maharadja

Piše kolumnu: Bogatstvo indijskih začina

Ratan Kumar Chaudhary je rođen 1950. godine u Ghazipuru, u Indiji. Diplomirao je na Elektotehničkom fakultetu u Indiji 1971. godine. Za vrijeme školovanja je bio vrhunski sportaš te član indijske reprezentacije u hokeju na travi, u kojem je Indija bila svjetski prvak od 1924. do 1980. godine.

Kao trener i igrač doselio se u Hrvatsku prije trideset godina. Za vrijeme njegove igre klub Marathon iz Zagreba je bio na prvom mjestu u Hrvatskoj. Radio je i kao trener u Savezu za tjelesnu kulturu te bio trener reprezentacije Hrvatske i izbornik na Mediteranskim igrama i u Alpskom kupu.

Bio je prvi ataše i predstavnik za promociju i razmjenu kulture Hrvatske i Indije 1992. godine za vrijeme Domovinskog rata. Njegovim zalaganjem je Indija priznala Hrvatsku. U tom vremenu organizirao je i kulturno – sportsku razmjenu događanja između dviju zemalja. Od 1992. do 1993. godine vodio je nogometni klub Varteks u Indiji, te je klub osvojio turnir u nogometu u Delhiju.

Njegov sportski put prekinut je radi nedovoljnog ulaganja u hokej te se počeo baviti prodajom tekstila i indijskih suvenira. Prva u nizu današnjih trgovina otvorena je u Zagrebu u Jurišićevoj ulici, gdje posluje i danas.

Živeći daleko od Indije najviše mu je nedostajala indijska kuhinja, te je iz tog razloga 1998. godine u Zagrebu otvorio restoran s indijskim specijalitetima. Restoran Maharadja (ex. Tandoor) nalazi se u ulici Opatovina 19 u Zagrebu.

Uz veliko poznavanje indijskih začina raspolaže i zavidnim znanjem yoge, meditacije i ayurvedske medicine. Alternativnom medicinom te njezinom primjenom bavio se je još u vrijeme aktivnog bavljenja sportom.

Vodi zdrav život, uči i savjetuje ljude kako da žive zdravo kroz zdrav način prehrane, smirenost i moralnost.