U želji za savršenim noktima najčešće radimo jednu veliku grešku - Ordinacija.hr
Ljepota

Ljepota

U želji za savršenim noktima najčešće radimo jednu veliku grešku

Shutterstock

Prije nego što sljedeći puta odšetate u svoj omiljeni salon za nokte i date zeleno svjetlo za rezanje kožice, naučite nešto više o njezinoj svrsi. Jer ona nije tu samo da bi smetala.

Ispod besprijekorne manikure važno je prirodne nokte održavati zdravima, a u tom procesu upravo kutikula igra veliku ulogu. Da, često ne izgleda lijepo, kao neki mali sloj kože koji se zalijepio za naš nokat samo kako bi mu pokvario izgled no to je zapravo jedna od glavnih linija obrane naših noktiju protiv mikroba. A ako ste ikad postali žrtva infekcije, znate koliko je važno učiniti sve kako biste spriječili bakterije.

Shutterstock

Zaštita od bakterija i klica

Suprotno uvriježenom mišljenju, kožica nokta nije samo iritantan mali komadić koji nema nikakvu svrhu. Kutikula je tanak sloj čiste kože oko baze nokta uz mali polumjesečev vrh. Pričvršćen je na sam nokat i služi kao zaštita od bakterija i klica koje bi se mogle provući ispod kože i kao takva štiti od infekcije noktiju.

Što više režete tu kožicu, to će vaše tijelo više misliti da ih treba proizvesti, što dovodi do izrastanja još debljih. To stvara potrebu za stalnim obrezivanjem kutikule kako bi bila glatka. Njegovo rezanje, stoga, pokreće beskrajni ciklus, koji može imati dugoročne posljedice na vaše nokte. Međutim, podrezivanje nije jedina dostupna opcija kada je u pitanju besprijekorna francuska mat manikura, objasnila je za Harper’s Bazaar slavna manikerka Stephanie Stone.

Shutterstock

Kako onda imati savršenu manikuru?

Cijela poanta rezanja zanoktica je omogućiti da lak dođe što bliže ležištu nokta kako bi se stvorio glatkiji prijelaz. Srećom, rezanje nije jedina opcija. Umjesto da samo odrežete tu dragocjenu kožicu, jednostavno je pogurajte.

Francuska manikura je u stvari – američka!

Uložite u dobar odstranjivač kutikule, nanesite ga i pustite kožicu da omekša pa s potiskivačem nježno odgurajte kožu prema nazad.

H. A.

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo