Psiha

Psiha

Najbolja vijest na svijetu – vlasnici pasa dokazano dulje žive

Shutterstock

Ispostavilo se da “Dobar dečko” stvarno može učiniti puno dobroga za vaše zdravlje: Vlasnici pasa imaju manje šanse da će doživjeti srčani zastoj ili neku drugu fatalnu bolest

Studija provedena nad 3.4 miliona stanovnika Švedske je to i dokazala

Analizirajući nacionalni registar osoba starih od 40 – 80 godina i uspoređujući ga sa registrom vlasnika pasa, tim znanstvenika je dokazao kako vlasnici pasa imaju manje šanse od razvoj kardiovaskularnih bolesti.

Voditelj studije Dr. Mwenya Mubanga je izjavio “Rezultati pokazuju da vlasnik samo jednog psa ima 11% posto manje šanse da će doživjeti infarkt“.

Nije iznenađenje da vlasnici pasa imaju više fizičke aktivnosti ali isto tako se mijenja zajednica bakterijskih mikrobioma pa je vlasnikov imunološki sustav jači. Udomite psa i živite dulje. Što možete izgubiti? 

Terapeuti često preporučuju kućnog ljubimca osobama koje se bore s depresijom –ljubimci će vas jedini voljeti bezuvjetno! Također, oni će vas dočekati svaki put kao da je zadnji, slušat će vas dok im pričate, vole provoditi vrijeme s vama, a maženje djeluje smirujuće. Vodeći brigu o ljubimcu, tako da ga šećete, češljate, uređujete ili se igrate s njim, vodite brigu o samima sebi.

4 stvari koje vlasnik ljubimca mora znati o higijeni

A. A.

Foto: Shutterstock

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo