Psiha

Psiha

Šutnja, durenje, prikrivena ljutnja… Ovo je 7 osobina pasivno agresivne osobe

Foto: Shutterstock

Kad pasivno agresivna osoba odluči potisnuti svoju ljutnju, koliko god ih puta upitate što nije u redu, neće vam se nipošto otvoriti.

Oni se nikada ne sukobljavaju s drugima jer su uvjereni da su svi oko njih sposobniji, jači, pametniji i bolji od njih.

Kada im se da zadatak koji nikako nije po njihovoj volji, oni će rijetko to reći, ali zadatak neće obaviti kako treba, pojašnjava dr- Daniel Hall Flavin s Mayo Klinike.

Ovo su neke od osobina pasivno agresivnih ljudi:

1. Ljuti ste, ali to ne pokazujete

Ovo je navika koja nikome neće pomoći. “Poricanje ljutnje je klasično pasivno agresivno ponašanje“, napominje psihologinja Whitson magazina Psychology Today.

2. Durite se

Još jedna strategija pasivno agresivnih osoba je povlačenje pred konfliktom tako da se „duri“. Psihologinja pojašnjava;“ Kako je ovakvo ponašanje proizašlo zbog vjerovanja osobe da će izraz ljutnje samo pogoršati stvar, ona često koristi fraze poput one da je sve u redu, kako bi izbjegla direktnu komunikaciju”.

3. Odugovlačite i oklijevate

Odgađanje obveza, zadataka i nepouzdanost su također simptomi pasivno agresivnog ponašanja. Dok nas većina ponekad odugovlači s ispunjavanjem obaveza, ove će osobe odugovlačenje koristiti kao način da izbjegne zadavanje novih zadataka kako ih ne bi morao direktno odbiti.

Pasivno agresivne osobe imaju nevjerojatnu moć da ostanu mirne dok drugi, iscrpljeni ovim ponašanjem, reagiraju ljutnjom. Ponekad ih to posebno zabavlja.

Prigrlite sve svoje emocije, ugodne i negativne, jer one su samo putokaz

4. Šaljete dvosmislene poruke

Komentari pasivno agresivne osobe ponekad znaju zaboljeti kao nož u leđa, ali na njih je teško odgovoriti. Zašto? Zato što oni to znaju reći na neizravan način, a vi ćete ispasti hipersenzibilna osoba ako se uvrijedite.

5. Vrijeđate ljude

Biti pasivno agresivan znači nekoga na vrlo suptilan način uvrijediti kako bi se osjećali bolje, komentira Jodi Aman, psihoterapeut iz New Yorka te dodaje „ Ova se radnja često odvija nesvjesno, posebno kad se netko osjeća loše, a oni žele biti u centru pažnje. Zato je dobro biti svjestan ovih činjenica, ako se želite promijeniti ili ako se u nečijem društvu posebno loše osjećate.“

6. Tretmani šutnjom

Prema riječima dr. Williams, ovakvo ponašanje je tipično za pasivno agresivnu osobu – one žele da se zna za njihovu ljutnju, ali odabiru da o tome ne žele razgovarati.

7. Niste izravni

Interesantan pristup pasivno agresivne osobe je taj da će svima reći da imaju problem s nekom osobom, ali nikad njoj direktno.

Nažalost, kada grupa ljudi koja je saznala za konflikt, od strane agresora, često će se toj osobi i prikloniti, i tako pomoći pri eliminaciji mete, bez da su imali prilike čuti drugu stranu priče, zaključuje psihologinja.

“Gutač ili eksplozivac” – kako se vi ljutite? Imamo i 4 trika kako kontrolirati ljutnju

Kako pomoći pasivno agresivnoj osobi?

Kada želite “raskrinkati” pasivno agresivnu osobu i ukazati im na nelogičnost niza njihovih djelovanja, naoružajte se mnogim primjerima kako bi dočarali njihove postupke. Ako je ta osoba spremna priznati kako je iza svega potisnuta ljutnja zbog nečega, onda ju trebate ohrabriti na daljnji razgovor: neka vam se otvori i iskreno prizna što ju je povrijedilo ili naljutilo, zbog čega se osjeća sigurno.

A. A.

Foto: Shutterstock

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo