Zdravlje

Zdravlje

Hrvati i spolne bolesti: Evo svih statistika…

Shutterstock

U Hrvatskoj se znatno povećao broj zaraženih HIV-om, a svake godine klamidijom se zarazi 600 do 800 ljudi

Hrvatski zavod za javno zdravstvo godišnje objavljuje Hrvatski zdravstveno- statistički ljetopis, a prema podacima za 2015., u RH je u toj godini registriran 321 slučaj zaraze klamidijom, ali i prema podacima iz prošlih godina, od 2011. broj zaraženih raste jer su u 2011. zabilježena 304 slučaja klamidije. I broj zaraženih gonorejom se povećao. U 2011. bilo ih je 13, u 2012. 14, jednako toliko registrirano je i u 2013., u 2014. zabilježene su 22 osobe zaražene gonorejom, a lani 17.

Šokantan porast zaraze HIV-om

Podaci HZJZ-a za 2015. objavljeni na službenim stranicama, kažu da su tri najučestalije spolno prenosive bolesti klamidija, sifilis i gonoreja, ali blago smanjene u odnosu na godinu prije. No šokantno je da je broj zaraženih od HIV-a s 92 osobe u 2014. godini porastao je na njih 116. Drastičniji je i broj umrlih od AIDS-a u odnosu na prošle godine. Iz HZJZ-a naglašavaju kako su gotovo sve nove HIV infekcije u epidemiološkom informacijskom sustavu praćenja zaraznih bolesti otkrivene kroz dobrovoljna i anonimna savjetovališta za HIV, no na temelju jednogodišnjih promjena za sada još ne mogu govoriti o povoljnom trendu. 

Godišnje se u Hrvatskoj zabilježi 600 do 800 novih zaraza klamidijom. Od 4 do 16 posto spolno aktivnih Hrvata, ovisno o području iz kojeg dolaze, zarazi se klamidijom. 
U svijetu se registrira oko 500 milijuna novih slučajeva spolnih bolesti, a oko 60 posto svih spolno prenosivih bolesti javlja se u osoba mlađih od 25 godina. Isto tako, u svijetu se svake godine registrira 11 milijuna novih slučajeva spolnih bolesti u populaciji mlađoj od 25 godina. 

Skoro svaka osoba jednom u životu dođe u doticaj s HPV-om

Od virusnih infekcija najčešće su one uzrokovane humanim papiloma virusimam, odnosno HPV, za koje se procjenjuje da će im svi spolno aktivni u nekom trenutku svog života biti izloženi. Zaštita kondomom nije dovoljna, jer se virus može nalaziti u čitavom anogenitalnom području. Danas je poznato više od 100 tipova HPV-a, a cjepljenje i redoviti PAPA test pregledi najbolja su prevencija. 

Kako je u glavnom gradu?

Statistika u Zagrebu, prema podacima iz Zdravstveno-statističkog ljetopisa Grada Zagreba u 2015. bilo 108 klamidijskih infekcija, dok ih je u 2014. zabilježeno 30. Broj oboljelih od sifilisa znatno se povećao 2013. i 2014. godine, a 2015. je registrirano samo 8 slučajeva. 

Foto: Shutterstock

N.C.

 

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo