Zdravlje

Zdravlje

Tko ima najveći rizik od srčanog udara, spontanog pobačaja ili raka?

Shutterstock

Škotski znanstvenici objavili su da na temelju faktora pretilosti, kolesterola, krvnog tlaka i glukoze, mogu predvidjeti tko ima najveći rizik od srčanih bolesti

Uz pomoć tih pet pokazatelja definira se metabolički sindrom ili “sindrom x”. Kod 26 posto muškaraca utvrđen je metabolički sindrom, a u razdoblju od pet godina kod njih se rizik za infarkt ili jaku bol u prsima povećao 1,7 puta, a za dijabetes 3,5 puta. Muškarci koji su imali nekoliko elemenata metaboličkog sindroma imali su 3,7 puta veći rizik za srčane bolesti i 24,5 puta za dijabetes, u odnosu na one koji su imali normalni krvni tlak, kolesterol i razinu inzulina.

Rak crijeva

Donedavno se smatralo da je ovo bolest starijih ljudi, a “milenijalci” su pod sve većim rizikom. Rođeni između 1980. i 1995. godine imaju četiri puta veći rizik od oboljenja nego oni rođeni oko 1950. godine. 

Rizik od sponatanog pobačaja

Britanski stručnjaci za plodnost razvili su način otkrivanja mogućeg spontanog pobačaja, koji bi trebao pomoći liječnicima da interveniraju na vrijeme. Studija je predstavljena na konferenciji Europskog društva za ljudsku reprodukciju i embriologiju koja je održana u Stockholmu. 

Predstavili su šest faktora koji imaju najveći utjecaj na rizik od pobačaja, a to su: povijest neplodnosti, razina hormona progesterona i trudničkog hormona HCG, veličina fetusa, količina krvarenja i bebina gestacijska dob.

Krvarenje i razina hormona HCG stvaraju tzv. Index trudničke održivosti (Pregnancy Viability Index – PVI). Otkrili su da su ta dva faktora dosljedno i pouzdano predviđala pobačaj. 

U Hrvatskoj, prema podacima UN-a se godišnje legalno napravi 4450 namjerno “prekinutih trudnoća”, spontanih ima 1500, a prema podacima Hrvatskoga zavoda za javno zdravstvo, “ostalih” prekida trudnoće godišnje je 4500. Sveukupno govorimo o oko 6000 spontanih pobačaja. 

Foto: Shutterstock

N.C.

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo