Baza bolesti

Kalkulator baze bolesti

Alkoholna ciroza jetre

Simptomi

Simptomi koje ste odabrali
  • Gubitak tjelesne težine
  • Povišena tjelesna temperatura
  • Malaksalost
  • Kronični umor
  • Žutica

Opis bolesti

Ciroza jetre je kronična, progresivna bolest, koju karakterizira propadanje jetrenih stanica, stvaranje fibroznog tkiva i poremećaj cirkulacije u jetri, što otežava funkcioniranje ovog vitalnog organa. Postoji niz različitih uzročnika ciroze, a jedan od češćih jeste prekomjerna upotreba alkohola koji svojim toksičnim djelovanjem uzrokuje masnu infiltraciju jetre te nepovratno oštećenje hepatocita.

Prevencija

Prevencija koja se temelji na zdravstvenoj edukaciji o štetnosti alkohola na ljudsko zdravlje, može biti učinkovita u daljnjim aktivnostima i odnosu mlade osobe prema konzumiranju alkohola. Kod osoba u koji postoji sklonost ka konzumiranju alkohola kao oblik prevencije je potraživanje pomoć stručnjaka kako bi se provele pravovremeni postupci pomoći kojima je cilj suzbiti razvoj ovisnosti o alkoholu koji u velikom broju slučajeva dovodi do alkoholne ciroze jetre.

Simptomi

Ovo oboljenje prate malaksalost, kronični umor, naglo smanjenje tjelesne težine, česta povišena temperatura i žutica koja nastaje uslijed nagomilavanja bilirubina u krvi. Na licu, grudnom košu i rukama pojavljuju se crvene točkaste mrlje iz kojih se granaju kapilare na dlanovima se javlja pojačano crvenilo, ovo su ujedno i prvi simptomi ciroze jetre, dok u uznapredovanom stadiju bolesti dolazi do nakupljanja i zadržavanja tekućine u trbuhu. Simptomi kod muškaraca mogu biti i atrofija testisa, smanjena maljavost po koži i ginekomastija (bolno povećanje grudi), a ukoliko dođe do oštećenja mozga, nastupaju psihičke promjene u vidu depresije, anksioznog poremećaja, konfuzije, smanjene moći rasuđivanja i esencijalnog tremora.

Liječenje

Vrlo često bolesnici pokazuju otpor prema liječenju. U većini slučajeva zbog obiteljskog nasilja jedna od mjera koja se provodi je obavezno bolničko liječenje. O terapiji i tijeku odluku donosi liječnik uz jednu neizostavnu mjeru koja se definira “STROGOM APSTINENCIJOM OD ALKOHOLA“

Uz farmakoterapiju prema preporuci liječnika ordinira se individualna i grupna psihoterapija. Aktivno sudjelovanje u grupama za potporu (klubovi anonimnih alkoholičara) samo su neke od socioterapiskih pristupa u liječenju koje je dugačko i kontinuirano.