Baza bolesti

Kalkulator baze bolesti

Alzheimerova bolest

Simptomi

Simptomi koje ste odabrali
  • Zaboravljivost
  • Blaga konfuzija
  • Inkontinencija
  • Oslabljeno kratkotrajno pamćenje
  • Teškoće u donošenju odluka
  • Smanjeno razumijevanje koncepta vremena i prostora
  • Smanjena sposobnost za učenje
  • Poteškoće s prepoznavanjem članova obitelji
  • Teškoće u ophođenju s novcem
  • Neravnoteža

Opis bolesti

Alzheimerova bolest je neurološki poremećaj koji dovodi do laganog propadanja mozga, dovodeći do problema s pamćenjem, svakodnevnim funkcioniranjem i ponašanjem. Alzheimerova bolest je progresivna bolest mozga koja dovodi do laganog propadanja mozga. Najčešće se javlja kod osoba starih preko 65 i 70 godina. Osobe s Alzheimerovom bolešću razvijaju promjene u pamćenju, mišljenju, funkcioniranju i ponašanju što se s vremenom pogoršava. Ove promjene utječu na svakodnevni život osobe smanjujući njenu neovisnost sve dok konačno ne postanu u potpunosti ovisni o pomoći drugih.

Simptomi

Simptomi Alzheimerove bolesti pojavljuju se postupno, kroz razdoblje od nekoliko godina i razlikuju se od osobe do osobe. Prvi simptomi koji se pojavljuju obično su zaboravljivost i blaga konfuzija. Mogu se manifestirati na razini kognitivnih, funkcionalnih i bihevioralnih/psihičkih promjena. Kognitivne promjene - oslabljeno kratkotrajno pamćenje, teškoće u donošenju odluka, smanjeno razumijevanje koncepata vremena i prostora, smanjena sposobnost za učenje i problem u prepoznavanju prijatelja i članova obitelji.


Funkcionalne promjene - smanjena sposobnost obavljanja svakodnevnih aktivnosti, kao i složenijih zadataka: teškoće u ophođenju s novcem, teškoće u održavanju osobne higijene, inkontinencija, teškoće u oblačenju, neravnoteža i nestabilno kretanje. U zadnjoj fazi bolesti, oboljeli od Alzheimerove bolesti postaje potpuno vezan za postelju.

Prevencija

Sve ono što šteti mozgu, odnosno što ne doprinosi da se kapacitet mozga koristi i trenira utječe negativno. Najvažnije je pravovremeno i dosljedno liječenje svih oboljenja u ranoj i srednjoj životnoj dobi koja kasnije direktno ili indirektno mogu dovesti do oštećenja mozga: visok krvni tlak, dijabetes (šećerna bolest), povišene masnoće u krvi, višak tjelesne težine, fizička neaktivnost, nikotinska ovisnost, itd..

Liječenje

Trenutno ne postoji lijek koji bi zaustavio napredovanje Alzheimerove demencije. Antidementni lijekovi ublažavaju simptome demencije, no oni ne mogu spriječiti napredovanje promjena u mozgu, ali mogu ublažiti teškoće i usporiti klinički tijek bolesti na određeno vrijeme.

Slična pitanja u Halo doktore