Baza bolesti

Kalkulator baze bolesti

Encefalitis

Simptomi

Simptomi koje ste odabrali
  • Glavobolja
  • Mučnina
  • Umor
  • Halucinacija
  • Opća slabost
  • Dvostruki vid

Opis bolesti

Encefalitis je upala mozga kojoj je najčešći uzrok virusna infekcija, iako ga može izazvati i bakterija ili parazit. Javlja se relativno rijetko, a najčešće kod djece i starijih osoba te osoba oslabljenog imunološkog sustava. Najčešći virusi koji mogu dovesti do encefalitisa su herpes simplex virus (koji se inače najčešće manifestira u obliku krastica u području lica), Epstein-Barr virus, varicella herpes zoster virus (koji inače uzrokuje vodene kozice), enterovirusi, virusi koje prenose komarci.

Simptomi

Često simptomi uopće nema, ili nalikuju gripi te uključuju: slabost, umor, glavobolju, vrućicu, a u težim slučajevima i smetenost, halucinacije, napadaje, dupli vid, slabost u mišićima i zglobovima, poteškoće u govoru, povraćanje, mučninu, iritabilnost.

Prevencija

Važno je prevenirati zarazu virusima koji mogu dovesti do encefalitisa. Stoga se prevencija sastoji u dobrim higijenskim navikama - treba redovito i pravilno prati ruke, ne dijeliti higijenski i jedeći pribor s drugim ljudima. Za neke infekcije postoji i cjepivo koje može biti dio prevencije. Pri odlasku u zemlje gdje komarci prenose virusna oboljenja treba se zaštiti od uboda, nošenjem odjeće dugih rukava, zaštitnim mrežama i korištenjem sprejeva koji odbijaju komarce.

Liječenje

Kod lakših slučajeva preporuča se mirovanje, uzimanje puno tekućine i lijekova protiv bolova te za snižavanje temperature. Kod sumnje na encefalitis uzrokovan herepes simplex virusom prepisuju se visoke doze aciklovira. Od drugih antiviralnih lijekova često se prepisuju i ganciklovir te foskarnet.

Posebne napomene

Encefalitis uzrokovan herpes simplex virusom mora se što prije liječiti aciklovirom te je bez liječenja smrtonosan u više od 70% slučajeva. Ako se liječenje započne u prvih 48 sati šanse za dobrim oporavkom su mnogo veće.