Baza bolesti

Kalkulator baze bolesti

Ginekomastija

Simptomi

Simptomi koje ste odabrali
  • Povećano tkivo dojke
  • Iscjedak iz dojke
  • Povećan promjer aureole
  • Asimetrija grudi

Opis

Ginekomastija je poremećaj koji se očituje u povećanju tkiva dojke kod muškaraca. Ovo je uobičajena i prolazna pojava u pubertetu uslijed povišene količine ženskog hormona estrogena te se procjenjuje da oko 70 posto dječaka u pubertetu imaju određeni stupanj ginekomastije. Do slične pojave može doći i u starijoj dobi, a može biti uzrokovana i nakupljanjem masnog tkiva u području grudi. Ostali uzroci mogu biti i razni poremećaji kao što su zatajenje jetre i bubrega ili endokrini poremećaji, uzimanje nekih lijekova i marihuane.

Simptomi

Tkivo dojke je povećano na jednoj ili obje strane. Ponekad je moguća i sekrecija iscjetka nalik mlijeku. Moguć je i povećan promjer aureole bradavice te asimetrija tkiva grudi.

Prevencija

Izbjegavanje konzumacije psihoaktivnih droga i alkohola može pridonijeti smanjenju rizika od razvijanja ginekomastije. Neki lijekovi također mogu dovesti do ovog poremećaja. Poželjno je i održavati zdravu tjelesnu masu, s obzirom da je pretilost često praćena s određenim stupnjem ginekomastije.

Liječenje

Blaži oblici ginekomastije mogu se reducirati promjenom režima prehrane i tjelovježbom. Kod nekih slučajeva primjenjuje se terapija antiestrogenima (tamoxifen i clomiphen citrat), a moguća je kirurška korekcija. Ukoliko je riječ o pretežno masnom tkivu, tada se najčešće koristi metoda liposukcije. Ukoliko je, osim masnog tkiva, značajnije prisutno i žljezdano tkivo, osim liposukcije kirurškim se putem odstrani i žljezdano tkivo.

Posebne napomene

Iako je u većini slučajeva bezazlena, ponekad ginekomastija može biti simptom tumora. Karcinomi Leydigovih ćelija, adenom ili karcinom nadbubrega sa sekrecijom estrogena i karcinomi Sertolijevih ćelija mogu kao posljedicu imati ginekomastiju.