Baza bolesti

Kalkulator baze bolesti

Kawasaki bolest

Simptomi

Simptomi koje ste odabrali
  • Otečenost limfnih čvorova
  • Crvenilo očiju
  • Visoka temperatura
  • Tamno crveni jezik
  • Osip po cijelom tijelu
  • Crvene usne

Opis bolesti

Kawasaki bolest ili Kawasaki sindrom očituje se u upali zidova srednje velikih i malih arterija. Ovo je rijetka bolest koja se najčešće javlja kod djece mlađe od pet godina. Naziva se još i mukokutani sindrom limfnih čvorova jer zahvaća i limfne čvorove, kožu i sluznicu grla, usta i nosa. I dalje nije poznat uzrok bolesti, iako se pretpostavlja da je vjerojatno riječ o kombinaciji genetskih i okolinskih faktora kao što su preboljene virusne ili bakterijske infekcije, koje potom mogu izazivati niz imunoloških reakcija u organizmu.

Simptomi

Visoka temperatura, koja obično traje dulje od pet dana i teško se skida, osip po cijelom tijelu, jak konjunktivitis na očima, crvene oči, povećani limfni čvorovi na vratu, crvene i suhe usne i vrlo crven jezik (engl. ˝strawberry tongue˝), natečeni, crveni dlanovi i stopala, dijete je jako iritabilno. Kasnije se može javiti i ljuštenje kože- najčešće na prstima ruku i nogu, proljev, povraćanje, bolovi u trbuhu, bolovi u zglobovima.

Prevencija

Ne postoji utvrđeni način prevencije bolesti.

Liječenje

Kako bi se izbjegle komplikacije bolesti, liječenje je potrebno započeti što ranije. U početnim fazama bolesti uobičajeno je bolničko liječenje. Daju se imunoglobulini koji smanjuju rizik od razvoja koronarnih komplikacija te visoke doze acetil – salicilne kiseline.

Posebne napomene

Ako se ne liječi bolest može spontano proći, ali je mnogo veći rizik srčanih komplikacija zbog stvaranja aneurizmi u krvnim žilama. Aneurizme se javljaju u oko 25% oboljelih, i predstavljaju najopasniju komplikaciju Kawasaki bolesti. Ponekad ovakva stanja mogu imati i smrtni ishod.