Baza bolesti

Kalkulator baze bolesti

Menopauza

Simptomi

Simptomi koje ste odabrali
  • Smetnje spavanja
  • Promjene raspoloženja
  • Valunzi

Opis bolesti

Oko 40. godine kod žene se obično smanjuje aktivnost jajnika koji naposljetku potpuno prestaju s radom. Također dolazi i do smanjenja proizvodnje estrogena i progesterona. Snižavanjem razine ovih hormona nastupaju promjene u cijelom tijelu, a prestanak menstruacije je jedna od najočitijih promjena. Pojam menopauza često se odnosi na prestanak menstruacije, ali i na razdoblje koje mu prethodi (premenopauza) te razdoblje nakon posljednje menstruacije (postmenopauza). Kod većine žena posljednja se menstruacija javlja između 45. i 55. godine, ali može se javiti i prije i poslije tog perioda. Snižene razine estrogena mogu biti uzrokom i raznih drugih simptoma, ali i tegoba koje ponekad prate menopauzu.

Simptomi

Tegobe vezane uz menopauzu najčešće su naleti vrućine, promjene raspoloženja te problemi sa spavanjem. Ovi simptomi su privremeni i povlače se jednom kad se tijelo prilagodi novim razinama hormona. No, ponekad se mogu pojaviti i trajnije tegobe. Smanjenje estrogena utječe na apsorpciju kalcija u kosti što povećava rizik od osteoporoze, a može izazvati i porast razine kolesterola u krvi što je povezano s kardiovaskularnim bolestima.

Prevencija

Menopauzu i popratne simptome nemoguće je izbjeći, ali je moguće ublažiti određene tegobe koje se pritom javljaju. Za prevenciju osteoporoze preporučuje se povećan unos kalcija i tjelovježba, dok je za prevenciju kardiovaskularnih bolesti dobro uzimati vitamin E.

Liječenje

Većina žena ne treba tretman za tegobe koje se javljaju s ulaskom u menopauzu, budući da one najčešće prođu same od sebe. Međutim, u nekim se slučajevima primjenjuje nadomjesno hormonsko liječenje - u organizam se unose dodatne količine estrogena, obično oralno ili preko flastera. Većina žena uzima kombinaciju estrogena i progestagena, jer sam estrogen može izazvati teške nuspojave poput raka sluznice maternice i raka maternice.

Posebne napomene

Zabluda je da se u menopauzi kod većine žena smanji spolna želja. Naime, menopauza kod mnogih žena pozitivno utječe na libido. Iako je s ulaskom u menopauzu moguća veća suhoća rodnice, ovaj se problem može otkloniti vaginalnim mazivima ili estrogenskim kremama.