Baza bolesti

Kalkulator baze bolesti

Proljev

Simptomi

Simptomi koje ste odabrali
  • Mekana stolica
  • Akutni proljev
  • Slabokrvnost
  • Mršavljenje
  • Anemija

Opis

Proljev mogu uzrokovati razne vrste bakterija, virusa i parazita, određene vrste lijekova, intolerancija na neku vrstu hrane poput laktoze ili šećera, problemi u probavi ili alergije, nečista voda, kocke leda, salate i neoprano voće te bolesti želuca, tankog i debelog crijeva kao i psihološki problemi. Ipak, u određenom broju slučajeva uzrok nastanka proljeva je nepoznat. Rizik za dobivanje proljeva je najveći nakon putovanja u strane zemlje, zbog drugačije klime, promjene ishrane i loše higijenske navike. U najvećem broju slučajeva proljev je neopasan i nestane sam od sebe nakon nekoliko dana. Djeci i starijim ili bolesnim osobama proljev uslijed prekomjernog gubitka tekućine i elektrolita (soli), može uzrokovati težak, a ponekad i smrtonosan ishod. Proljev može biti akutni, kronični te proljev uzrokovan putovanjem ili stresom.

Simptomi

Kod akutnog proljeva osoba izraženo je pražnjenje mekane, kašaste stolice dva-tri puta dnevno; traje oko sedam-deset dana. Kod kroničnih su proljeva česti simptomi koji su posljedica poremećaja apsorpcije vitamina, proteina i drugih, za organizam važnih tvari (anemija, gubitak težine, avitaminoze itd.). Kronični proljevi su, u većini slučajeva, prouzrokovani nadraženim crijevima, kroničnim upalama crijeva (Colitis ulcerosa i Morbus Crohn), prejakom funkcijom štitne žlijezde i alergijom na gluten.

Prevencija

Mjere prevencije nužno su potrebne kako bi izbjegli akutni proljev. Ljetno razdoblje, nedovoljno termički obrađena hrana koja je k tome i nepravilno uskladištena može biti izvor akutnog proljeva. Nedovoljne higijenske mjere prevencije također mogu izazvati akutne proljeve. Kronični bolesnici koji boluju od probavnih bolesti pravilnom ishranom koja je u skladu sa liječničkim napucima mogu prevenirati pojavu kroničnih proljeva.

Liječenje

Liječenje se temelji na nadoknadi tekućine i elektrolita na usta (preparati s kombinacijom glukoze, kalija i natrija) nekoliko puta dnevno, ovisno o težini proljeva. Smanjuje naknadnu pojavu slabosti organizma. Aktivni ugljen - apsorbira metabolite i toksine mikroorganizama te plinove u probavnom sustavu. Uputna je konzultacija s liječnikom ili ljekarnikom prije njegove primjene.

Posebna napomena

Obavezno se obratite liječniku ako ste primijetili krvavu stolicu, imate temperaturu viša od 39°C, imate jake grčeve i bolove u trbuhu, veliki gubitak vode i gubitak težine u djece mlađe od dva godine.